De liniehutten bieden meer comfort dan de bunkers destijds, aldus eigenaar Kees van Ravenhorst. „De hutten zijn van beton, maar de vloerverwarming, houtkachel, knusse zithoek en het keukentje zorgen ervoor dat de vakantieganger geen ontberingen hoeft te lijden.”

Volgens Van Ravenhorst verwijzen de liniehutten naar de geschiedenis van de regio. „Mensen recreëren in een omgeving waar vrijheid en vrede zwaar bevochten werden”, zegt hij.

Kanosteigers
Vrijdag werden ook negen nieuwe kanosteigers in het Valleikanaal officieel in gebruik genomen. De steigers, in omvang 6 bij 2 meter groot, liggen tussen Veenendaal en Woudenberg en bij Leusden.

De aanleg van de steigers is onderdeel van de aanleg van een ecologische verbindingszone langs het traject. De werkzaamheden hiervoor zijn in april gestart. Het waterschap heeft inmiddels twee stapstenen aangelegd in de omgeving van Leusden. „Stapstenen zijn kleine natuurgebieden waar dieren kunnen uitrusten van hun reis langs een ecologische verbindingszone”, aldus een woordvoerder van het waterschap. De komende maanden worden nog twee stapstenen aangelegd. Het kanaal krijgt over een lengte van 8,4 kilometer natuurvriendelijke oevers.

Behalve voor natuur is er ook ruimte voor recreatie, aldus de woordvoerder. Om die reden zijn de kanosteigers aangelegd. Langs het kanaal zijn bovendien diverse bankjes en picknicksets geplaatst.

Met de aanleg van de ecologische verbindingszone tussen Leusden en Veenendaal is een bedrag van 1,5 miljoen euro gemoeid. De aanleg van de steigers en recreatieve voorzieningen kost 180.000 euro. Dit wordt voor een derde deel gefinancierd met geld van de Europese Unie.