De selectie van ruim 6 minuten film geeft een impressie van de bevrijdingsperiode in Vught sinds oktober 1944. Vader filmde geallieerde militairen tijdens parades aan o.a. de Middenweg. De kinderen van het gezin spelen met gevonden artikelen als een helm, gasmasker en uniform. Zoon Karel staat er wat beduusd bij met de grote helm. In een ander beeld spelen twee kinderen met een verloren brandstoftank, alsof het een schommel is. We kijken over de schouder van vader Mallant mee naar het vertrek van de Prinses Irene-brigade aan de Loonsebaan. Ook filmde vader de bevrijdingsfeesten in mei 1945 rond het Burgemeester Loeffplein in Vught. Kinderen en volwassenen lopen in een optocht, versierd en uitgelaten. Geiten trekken de karretjes met kinderen erin.
De laatste jaren van de oorlog was het ontwikkelen van 8mm-films niet mogelijk. Enkele films zijn dan ook (belicht) blijven liggen tot betere tijden. Thijs Mallant (74) uit Vught denkt met gemengde gevoelens terug aan de films. De kinderen hebben gezien dat de barakken van kamp Vught werden gebouwd. Zij zagen grote groepen gevangenen aankomen vanaf station Vught en hoe zij behandeld werden door de bewakers. ‘Wij waren kinderen die veel buiten speelden, maar we waren nergens bang voor want wat wisten we ervan… Ook bij kamp Vught kropen we langs de fusilladeplaats.’ In zijn herinnering lag de Vughtste Heide bezaaid met vliegtuigen (er was een sloperij van vliegtuigen in kamp Vught). De Schotse geallieerden waren in het huis van de familie Mallant ingekwartierd. De kinderen speelden de soldaten na en kropen door de greppels op de Vughtse Heide.
Op zaterdag 9 en zondag 10 september is er in NM Kamp Vught om 14.00 uur een rondleiding voor individuele bezoekers (€ 2,50/€ 1,50 t/m 12 jaar) die een impressie geeft van kamp Vught. Reserveren is hiervoor niet mogelijk; kaartjes worden verkocht vanaf 12.00 uur.

Het Vughts Historisch Museum heeft ter gelegenheid van Open Monumentendag een bescheiden foto-expositie ingericht uit diverse archieven van gemeentelijke gebouwen ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gemeentekantoor van Vught (27 oktober). In het Vughts Historisch Museum is een permanente tentoonstelling over het concentratiekamp Vught.
Taalstraat 88a, Vught
073 6568603
gratis entree
zaterdag 9 en zondag 10 september 14.00-17.00 uur