Het kabinet hoopt dat Kamp Westerbork en het Vredespaleis op een nieuwe lijst voor Europees erfgoed terechtkomen. De twee historische locaties zijn vrijdag voorgedragen aan de Europese Commissie in Brussel, die in 2014 besluit welke voordrachten het erfgoedlabel waardig zijn.

Kamp Westerbork ligt in Drenthe en diende tijdens de Tweede Wereldoorlog als doorvoerkamp naar de concentratiekampen van de nazi’s. Met 93 treinen werden in totaal 107.000 mensen afgevoerd, waarvan er slechts 5000 terugkeerden. Het Vredespaleis in Den Haag huisvest onder meer het Internationaal Gerechtshof, dat is bedoeld om oorlogen te helpen voorkomen.

De Europese Unie wil een erfgoedlijst met locaties samenstellen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij het tot stand komen van de unie. De hoop is dat met de monumenten de kloof tussen burgers en de unie wordt overbrugd.

De lijst zal langzaam maar zeker worden gevuld. Vanaf 2015 mag Nederland om de twee jaar aanvragen indienen om op de lijst te komen. Eén komt dan in aanmerking voor het label Europees erfgoed.

Bron: RD.nl