Het hof voor sociale zaken in Kassel oordeelde dat de twee eisers weliswaar geen salaris of andere financiële compensatie voor hun arbeid ontvingen, maar wel voedsel en andere zaken kregen.

Daarmee erkende de Duitse overheid haar verantwoordelijkheid voor de te werk gestelden, aldus het hof. Het tweetal deed schoonmaakwerk in een getto in Polen. De uitspraak schept jurisprudentie voor ongeveer 70.000 mensen die door de nazi’s in getto’s te werk werden gesteld. Ook hun nazaten kunnen mogelijk claims indienen.

Voor de meesten kan het oordeel een uitkering van 150 euro per maand opleveren, met terugwerkende kracht van 1 juli 1997. In totaal zou er met de pensioengelden meer dan 1 miljard euro gemoeid zijn.

Een vertegenwoordiger van de Jewish Claims Conference in Duitsland, Georg Heuberger, zei blij te zijn met de uitspraak. Heuberger noemde het oordeel „in overeenstemming met de geest van de wet.” Hij zei ook dat overlevenden van de Holocaust die eerder nul op het rekest kregen bij pensioenaanvragen nu „een beetje recht” wordt gedaan.

Na meer dan 65 jaar is het gerechtelijk apparaat in Duitsland nog volop bezig met het afwerken van de Tweede Wereldoorlog. Naast deze kwestie over claims heeft justitie nog steeds een afdeling die zoekt naar nog levende verdachten van oorlogsmisdaden.

Enkele weken geleden werd de 89-jarige John Demjanjuk hiervoor vanuit de Verenigde Staten overgebracht naar Duitsland. Hij zou in Sobibor hebben gewerkt als kampwachter.