De Bossche Stichting October 1944 doet steeds meer een beroep op de jeugd om de herinnering aan Tweede Wereldoorlog niet te laten verslonzen.
Dat bleek gisteren ook in Uden, waar de Bossche stichting de oudste kinderen van basisschool Bitswijk uitgenodigd had om een actieve rol te vervullen bij de herdenking van de gevechten in 1944.
Basisscholieren Marit Janssen en Timon Goossens waren uitverkoren een gedicht van veteraan Sam Crane voor te dragen.
Een groot gezelschap nabestaanden van gesneuvelde militairen en twintig nog levende veteranen van de 53rd Welsh Division luisterden vol waardering toe.
Zij zijn deze week te gast in ons land vanwege de 62ste verjaardag van de bevrijding in Den Bosch, waar in oktober 1944 een harde strijd geleverd werd tegen de nazi’s.
De veteranen en hun familie gingen gistermiddag ook naar het Britse oorlogskerkhof in Uden, omdat veel van hun kameraden daar begraven liggen.

The hell and fury

Het mooie was dat de maker van de gedichten, Sam Crane, die na de oorlog in Rosmalen is gaan wonen, zelf ook aanwezig was tijdens de herdenking in Uden en zijn eigen woorden terughoorde uit de monden van de twee basisscholieren.
Een fragment daaruit:
’And they think of the friends
who never returned
from the hell and fury
while the battle churned
and the promise they made
when its fire was an ember
we will remember’
Marit en Timon voelden zich vereerd dat ze het gedicht mochten voorlezen.
 „Maar ik had me er ook echt voor aangemeld“, vertelt Marit na afloop.
Burgemeester Joke Kersten van Uden hield ook een speech. Zij benadrukte nog eens het grote belang van herdenken. „O?k als de ouderen er straks niet meer zijn.“
Dat beaamt na afloop van de officiële herdenking ook Jacqueline van den Wildenberg, secretaris van het bestuur van de Stichting October 1944.
„Ik ben trots op de leerlingen van de Bitswijkschool.
De jeugd moet erbij betrokken worden, want er is straks geen enkele veteraan meer.“

Na afloop van de herdenking, waarbij ook diverse kransen gelegd werden, bezochten nabestaanden de graven van hun gesneuvelde familieleden.
Ook werd druk nagepraat, onder meer door de 84-jarige oud-sergeant en bevrijder John Sullivan, die zich in 1938 voor het leger meldde.
„Ik was toen pas 16, maar loog dat ik 18 was.“
Hij is pas sinds 1994 aanwezig bij de herdenkingsceremonies in Nederland.
„Voor die tijd kon ik het gewoon niet aan. Maar ik moet zeggen: sinds ik w?l kom, ben ik af van de nare dromen die ik eerst altijd had.“
bron: www.brabantsdagblad.nl