De school heeft de Japanse oorlogsinspanningen niet alleen gesteund maar zelfs actief bevorderd en een oorlogszuchtige leer verkondigd die haaks staat op die van Boeddha.

De Nederlandse zenbeoefenaar Ina Buitendijk uit Zeewolde heeft de tekst donderdag verspreid. Buitendijk, getrouwd met een overlevende van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië, ijvert al jaren voor excuses van Japanse boeddhistische geestelijken voor de collaboratie van hun voorgangers.

Myoshin-ji is met 1,6 miljoen leden de grootste school in de Rinzai Zenschool. Ze heeft 3500 van de 5000 Rinzaitempels onder haar hoede. Eerder namen enkele Japanse zenmeesters en een andere Rinzaischool afstand van het oorlogsverleden.

Myoshin-ji erkent dat ze met kreten als ‘Zet de Heilige Oorlog voort’ de oorlogsstemming in Japan heeft aangewakkerd. Bij het begin van de oorlog sprak ze gebeden uit en hield ze preken voor de militaire overwinning, stuurde ze aalmoezeniers uit om de oorlogsstemming aan te jagen en steunde ze de recrutering van gewijde geestelijken. Ook stichtte de school onderafdelingen en missieposten in de veroverde gebieden.

Bron: Sp!ts