Duizenden Japanse historici hebben de Japanse regering en media opgeroepen te stoppen met het verdraaien van het verhaal achter de troostmeisjes, vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog werden gedwongen te werken in bordelen van het keizerlijke Japanse leger. Ontkennen van het bestaan van de seksslaven staat volgens de wetenschappers gelijk aan het sturen van de boodschap dat Japan de mensenrechten niet erkent.
„Deze houding trapt verder op de waardigheid van de slachtoffers die al veel verschrikkelijk lijden hebben ondergaan”, stellen zestien onderzoeksgroepen met in totaal 6900 wetenschappers in een uitgegeven verklaring. Naar schatting 200.000 vrouwen uit Korea, China en Nederlands-Indië werden gedwongen te werken als troostmeisje.
De kwestie van de troostmeisjes en de Japanse opstelling daarin, is al tientallen jaren een heet hangijzer in de relaties met Korea, China en in mindere mate met Nederland. Tokio kwam in 1993 met een spijtbetuiging, maar dreigt die telkens weer in trekken. Conservatieve krachten in Japan probeerden ook dit jaar premier Shinzo Abe zover te krijgen in toespraken over het einde van de oorlog die verontschuldigingen in te trekken.
Dit voorjaar probeerde de Japanse regering en een groepje historici die door de overheid worden aangemerkt als experts op het vlak van troostmeisjes, nog teksten over het heikele onderwerp in een Amerikaans boek te laten aanpassen. Volgens emeritus hoogleraar Ikuhito Hata van de Nippon University waren de vrouwen gewoon prostituees en is het aantal van 200.000 schromelijk overdreven. De uitgever ging er niet op in.
Bron: RD.nl