Bij de 83 dagen durende Slag om Okinawa kwamen meer dan 200.000 mensen om. Van de 190.000 doden aan Japanse zijde bestond de helft uit burgers. Velen kwamen om door de Amerikaanse bombardementen. Maar het Japanse leger dwong burgers massaal tot zelfmoord in plaats van zich over te geven aan de Amerikaanse strijdkrachten. Volgens conservatieve historici benamen de mensen zich het leven op vrijwillige basis.
Aan het breed gedragen protest in de stad Ginowan namen plaatselijke functionarissen, vakbonden, burgerbewegingen alsook regeringspartijen en leden van de oppositie deel. Zij riepen het ministerie van Onderwijs op de opdracht aan de uitgevers om de referenties naar de gedwongen zelfmoorden te schrappen uit de lesboekjes, in te trekken.
Sinds het ministerie zijn besluit in maart bekendmaakte heerst woede op Okinawa. De rel overschaduwde in juni de herdenking van de Slag om Okinawa en de volksvertegenwoordiging van het eiland veroordeelde het besluit van het ministerie. Gouverneur Hirokiazu Nakaima van Okinawa noemde de houding van het ministerie ,,bijzonder teleurstellend”. Okinawa was tot de 19e eeuw een onafhankelijk koninkrijk. Japan worstelt al decennia met de uiterst kwalijke rol die het speelde in de Tweede Wereldoorlog.
bron: www.brabantsdagblad.nl