Dat blijkt uit een studie van Onno Sinke, die op 20 april aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op een onderzoek naar de invloed van de zender.

Na de oorlog werd de zender een symbool van verzet tegen de Duitsers. Maar uit het onderzoek van historicus Onno Sinke blijkt dat Radio Oranje nauwelijks een stempel drukte op de houding van de bevolking in bezet Nederland.

Radio Oranje ging zeer voorzichtig te werk. Sinke ontdekte dat dit deels gebeurde op aandringen van koningin Wilhelmina, die Duitse represailles vreesde. Door het ontbreken van een accuraat beeld van de toestand in bezet Nederland kon men in Londen moeilijk inschatten of de uitzendingen consequenties zouden hebben voor de luisteraars. zeelieden een hart onder de riem te steken, professionaliseerde de organisatie en werd de toon van het radiostation strijdvaardiger. De uitzendingen van de schrijver Aart den Doolaard droegen hier in grote mate aan bij.

Toch bleven de mogelijkheden van Radio Oranje beperkt. Aanvankelijk duurden de dagelijks uitzendingen een kwartier lang, later werd dit een halfuur. In deze korte periode moest de zender tot de hele Nederlandse bevolking spreken.

Een gemiddelde uitzending bestond uit een overzicht van het belangrijkste nieuws en commentaar op ontwikkelingen in de bezette gebieden, eventueel aangevuld met toespraken van koningin Wilhelmina of leden van de regering en interviews met zeelieden of militairen. Soms bracht de zender thema-uitzendingen, bijvoorbeeld in de vorm van een hoorspel over de Battle of Britain. Opvallend is volgens Sinke dat de Britse autoriteiten daarbij nauwelijks gebruikmaakten van de mogelijkheid om de uitzendingen te censureren.

Hoewel in een naoorlogse enquête 78 procent van de ondervraagde Nederlanders aangaf tijdens de oorlog naar Radio Oranje te hebben geluisterd, had de zender tijdens de oorlog beduidend minder luisteraars. Vanwege de stoorzenders die de Duitsers hadden gebouwd was Radio Oranje voornamelijk te ontvangen op de korte golf. Dit kon alleen op nieuwere radio’s, ongeveer een kwart van de toestellen. „Hierdoor kon slechts een klein deel van de bevolking zelf naar de uitzendingen van Radio Oranje luisteren”, zegt Sinke.
bron: www.reformatorischdagblad.nl