De herdenkingsbijeenkomst vindt plaats precies op het moment dat in Canada de discussie naar een hoogtepunt klimt over een officieel excuus van de Canadese regering aan het adres van de inheemse bevolkingsgroepen. Eveneens woensdag zal de regering dat excuus officieel naar buiten brengen.

Taylor was een van de vele duizenden indianen die meevochten aan de kant van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In totaal 25.000 indiaanse soldaten deden aan de gevechten mee en 25.000 mannen en vrouwen werkten in de oorlogsindustrie.

Als militair hebben zij een belangrijke rol gespeeld, aldus directeur Wiel Lenders van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Het museum is nauw betrokken bij de herdenking. Volgens Lenders werden indianen getraind om hun eigen taal als geheime code te gebruiken of ingezet als sluipschutter vanwege hun schietervaring bij de jacht. Op de Canadese begraafplaats in Groesbeek liggen in totaal 24 indianen begraven.

Soldaat Taylor maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van het 2e Medium Regiment Royal Canadian Artillery en overleed in 1945 op 25-jarige leeftijd. Betrokkenen en familie in Canada gaan hem nu gedenken en hem de Aboriginal Medal of Honour brengen die hem eerder door de Canadese autoriteiten is verleend.
bron: www.reformatorischdagblad.nl