Kamp Vught was tijdens de Tweede Wereldoorlog het enige SS-concentratiekamp buiten Duitsland. Het kamp werd opgericht omdat de doorgangskampen in Amersfoort en Westerbork de toenemende stroom gevangenen niet konden verwerken. In tegenstelling tot andere buitenlandse kampen werd Kamp Vught opgezet naar het model van kampen in nazi-Duitsland. Kamp Vught viel ook rechtstreeks onder commando van het SS-hoofdkantoor in Berlijn.

Vlak voor de bevrijding van Zuid-Nederland in september 1944 werd het concentratiekamp ontruimd. Begin september vonden de laatste massale executies plaats op de fusilladeplaats, even buiten het kamp. In die maand alleen al werden 142 verzetsstrijders om het leven gebracht. In totaal werden ruim 330 mannen op de fusilladeplaats neergeschoten.

Tijdens de herdenkingsceremonie werd onder meer stilgestaan bij de jongste gevangene die in Vught is ge?xecuteerd. Vlak voor de ontruiming van het kamp executeerden de SS de net 18-jarige Vitesse-voetballer Jan Herberts. Herberts vormde tijdens de oorlog samen met een aantal vrienden een verzetsgroep en werd eind augustus 1944 gearresteerd en ge?xecuteerd.

Bron: Brabants Dagblad