Een groep genodigden werd om 15.00 uur ontvangen in het gemeentehuis van Hardenberg. Drie kwartier later vertrokken ze naar het monument aan de Luggersweg, waar een openbare bijeenkomst werd gehouden. Voorzitter Dick Slier van de Stichting Joods Werkkamp De Molengoot hield een toespraak. Datzelfde werd gedaan door twee leerlingen van De Ichthus, de school die het monument heeft geadopteerd. Ook een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van Hardenberg voerde het woord. Gazan Coen van Thijn sprak enkele Joodse gebeden uit, waarna er een krans gelegd werd.
Foto’s van de plechtigheden zijn te bekijken op de website van Kamp Molengoot, onder het knopje ‘Nieuws’.

Op 25 april 1942 kwamen de eerste gevangenen, een groep van 192 mannen uit Amsterdam, in het kamp terecht.
De herdenking vindt plaats in de week dat Kamp Molengoot, een werkkamp met een capaciteit van 192 bedden, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd bevrijd. Begin 2000 werd begonnen met het plan om in de buurt van waar ooit het werkkamp was een monument te plaatsen. De aanzet waren de in 1997 teruggevonden brieven van de 19-jarige Amsterdammer Flip Slier (terug te vinden in het boek Tot Ziens in Mokum). De brieven geven een indrukwekkend beeld van het leven van alledag in dit kamp.

Via allerlei sponsoren werd veertigduizend gulden bijeengebrach om het monument te laten maken. Nu krijgt de stichting jaarlijks subsidie uit het fonds herdenkingen en oorlogsmonumenten. Maker van het monument is de kunstenaar Kees Huigen uit Den Ham.

Bron: Joods.nl