De politie staat twintig minuten later op de stoep. Ze horen van Martijn dat hij schatgraver is. Met een metaaldetector struint hij het nog braakliggende bouwterrein van’ t Ven in Veghel af, op zoek naar mooie muntjes. Maar hij vindt een explosief uit de Tweede Wereldoorlog.

Niets
De politie neemt hem serieus, maar er gebeurt verder niets. „Eigenlijk onverantwoord. Het is nu donderdag. Gisteren hebben hier kinderen gespeeld. Die zijn dol op bergen zand. Ze kunnen zo op die granaat lopen. Ze is niet eens afgezet. Ik heb er nu een boomwortel op gelegd om hem te markeren.“ Amper heeft hij het gezegd, of twee politiewagens stoppen wat verderop. Ze komen poolshoogte nemen. „U bent de vinder? Waar ligt ’ie precies?“, vraagt een agent. Martijn wijst naar de boomstronk, vanaf een veilige afstand. „Ik hoop dat de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) morgen tijd heeft“, zegt de agent zorgelijk. Even later rijden ze weer weg. Martijn schudt het hoofd. „Snap je dat nou? Waarom laten ze die granaat liggen? Levensgevaarlijk.“ Hij mijdt het gebied voortaan. „Ik heb hier prachtige muntjes gevonden, een Rijdersschelling en een zesstuiverstuk. Maar ik blijf voortaan weg.“

Bron: www.brabantsdagblad.nl

De politie neemt hem serieus, maar er gebeurt verder niets. „Eigenlijk onverantwoord. Het is nu donderdag. Gisteren hebben hier kinderen gespeeld. Die zijn dol op bergen zand. Ze kunnen zo op die granaat lopen. Ze is niet eens afgezet. Ik heb er nu een boomwortel op gelegd om hem te markeren.“ Amper heeft hij het gezegd, of twee politiewagens stoppen wat verderop. Ze komen poolshoogte nemen. „U bent de vinder? Waar ligt ’ie precies?“, vraagt een agent. Martijn wijst naar de boomstronk, vanaf een veilige afstand. „Ik hoop dat de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) morgen tijd heeft“, zegt de agent zorgelijk. Even later rijden ze weer weg. Martijn schudt het hoofd. „Snap je dat nou? Waarom laten ze die granaat liggen? Levensgevaarlijk.“ Hij mijdt het gebied voortaan. „Ik heb hier prachtige muntjes gevonden, een Rijdersschelling en een zesstuiverstuk. Maar ik blijf voortaan weg.“Bron: