"Bijzonder is dat het parkje, dat binnenkort heringericht wordt tot tuin, naast de synagoge ligt", zegt wethouder Jan Hamming (PvdA, ruimtelijke ordening). "Ook de synagoge wil de oorlog markeren. Helga Deen is de personificatie van alles wat de joodse gemeenschap in Tilburg tijdens die periode heeft meegemaakt."
Het parkje ligt er al jarenlang verwaarloosd bij en trekt veel overlastgevende hangjeugd aan. Het groen is de bewoners en ondernemers in de straat al die tijd al een doorn in het oog. De herinrichting is volgens Hamming in nauw overleg met hen tot stand gekomen.
Het was burgemeester Ruud Vreeman die met het idee kwam om Helga Deen een gedenkteken in de stad te geven. Hij opperde het in maart van dit jaar tijdens de presentatie van het in boekvorm uitgebrachte dagboek dat Helga Deen in juni 1943 bijhield in Kamp Vught. In juli van dat jaar vond ze op 18-jarige leeftijd de dood in het vernietigingskamp Sobibor.
Helga Deen schreef haar dagboek voor haar geliefde, Kees van den Berg. Ze schreef haar zinnen op 21 dichtbeschreven velletjes in een schriftje.
Het dagboek kwam in 2004 boven water toen Conrad van den Berg, zoon van Kees, na het overlijden van zijn vader het dagboek en de bewaard gebleven briefwisseling naar het Regionaal Archief Tilburg bracht.
bron: www.brabantsdagblad.nl