De tentoonstelling verstrekt ‘weetjes’ die duidelijk maken waarom de hond zo bijzonder geschikt is voor oorlogen. Het stemt nederig: een hond kan ruim 800.000 maal meer ruiken dan de mens en heeft een gezichtsveld van 200 tot 220 graden, tegen de mens slechts 100 graden. Hij kan beter zien in de schemering en geluiden tot 100.000 Hz horen, wij ‘maar’ 20.000 Hz. Ook handig: een hond kan luchtdrukverschillen en statische elektriciteit waarnemen, wij kunnen dat zelfs helemaal niet.
Het museum presenteert een aantal spannende ‘praktijkgevallen’. Eén ervan gaat over de Ierse terriër Flash, ‘in dienst’ bij het Britse leger. Na de landing in Normandië in 1944 leerde ze – mensen kunnen dat niet – snel het ultrasone geluid van Duitse granaten herkennen. De soldaten volgden Flash bij een aanval dan ook bliksemsnel de loopgraven in. De Amerikanen leidden in de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 honden op voor militaire taken, waaronder verkenningshonden, onmisbaar bij de herovering van de eilanden in de Grote Oceaan op de Japanners.
Een heldenrol op de expositie is weggelegd voor de Britse ‘sheepdog’ Ricky, op 3 december 1944 samen met Maurice Yelding actief bij het opsporen van mijnen bij Neerderweert. Plotseling ontplofte er een mijn, waarbij Yelding gewond raakte. Ricky vond zijn weg terug door het mijnenveld en leidde hulptroepen veilig terug naar zijn gewonde baasje.
Prinses Anne onthulde in november 2004 in Park Lane in Londen een monument ter nagedachtenis aan álle dieren die de Britse en Geallieerde troepen hebben bijgestaan in oorlogsomstandigheden.
Alleen al acht miljoen paarden verloren het leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De Russen schreven een wel héél zwarte bladzijde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trainden ze honden met explosieven op de rug als anti-tankwapen: hen was geleerd dat er onder tanks iets lekkers lag. Honden mogen mee naar de expositie in Overloon, water en brokjes staan klaar.
– Expositie ‘Braaf! Honden in oorlogstijd’ in het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum (Liberty Park, Overloon) tot en met 31 augustus. Info: www.oorlogsmuseum-overloon.nl .
bron: www.brabantsdagblad.nl