Van Thijn was gisteravond hoofdgast tijdens de Tilburgse herdenkingsbijeenkomst in de Heikese kerk.

"Heeft herdenken van slachtoffers nog zin als de laatste ooggetuige van de Tweede Wereldoorlog straks is overleden? Wordt die oorlog dan een pagina in de Nederlandse geschiedenis, net als de Tachtigjarige Oorlog?" De vraag stellen is haar beantwoorden. Dat kostte Van Thijn dan ook weinig moeite. "Nog steeds zijn veel mensen bij deze herdenkingen aanwezig", zei hij in een goed gevulde kerk. Ook met jongeren. "En nog steeds roept die oorlog gevoelens van woede, ongeloof, verdriet en schaamte op." Hij memoreerde de 361 Tilburgers die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Bovendien is de herdenking tegenwoordig breder van karakter. Er wordt tevens stilgestaan bij slachtoffers van andere oorlogen en vredesmissies onder de vlag van de Verenigde Naties, zoals de zestien gesneuvelde en 72 gewonde soldaten in Afghanistan.

De voormalig PvdA-minister brak een lans voor de verzetsstrijders in de oorlog. Dat hun daden worden gebagatelliseerd steekt hem. "Ze worden soms omschreven als avonturiers die bij toeval in het verzet zijn gerold. Nederland had een ongekend aantal collaborateurs en mensen die wegkeken. Maar de mensen in het verzet wisten welk een groot risico ze namen. Velen in het verzet zijn gedood en toch gingen anderen onverdroten door." Van Thijn noemde met name een Tilburgse familie die 21 maanden lang vijf onderduikers in huis had.

In hedendaagse discussies worden volgens Van Thijn ten onrechte vergelijkingen met de oorlog gemaakt. "Door beide partijen. Een rechtse politicus de nieuwe Hitler noemen is vals en contraproductief. Maar de Koran vergelijken met Mein Kampf is net zo haatdragend. Hoedt u voor demagogie."

Na de plechtigheid legden veel groeperingen uit de stad kransen bij het herdenkingsmonument naast de Concertzaal. Onder hen vertegenwoordigers van verzetsstrijders, maar ook van de Turkse en Marokkaanse gemeenschap en homogroeperingen en scholieren.

In de omliggende dorpen van Tilburg zijn gisteren de gesneuvelden eveneens herdacht.
bron: www.brabantsdagblad.nl