Volgens de geheime documenten over de mobilisatie, had het leger te weinig geweren, lieten de gasmaskers lucht door en wist 60 procent van de soldaten niet hoe ze hun wapen moesten bedienen. ,,Ik vraag me af hoe parlementariërs toen hierop hadden gereageerd als ze dit hadden geweten”, aldus Van der Ploeg.
De door de Duitsers in de oorlog gestolen archieven werden door het Rode Leger buitgemaakt en naar Moskou gebracht. De Nederlandse en Russische regeringen kwamen in 2000 de teruggave overeen.
De 22 archiefbestanden bevatten naast het defensie-archief ook veel materiaal van verschillende politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties. Ook correspondentie van de schrijvers Bertold Brecht en Thomas Mann en het archief van de Nijmeegse volkenrechtgeleerde prof. Regoût behoren tot de collectie.
De overgedragen archieven vormen ongeveer eenderde van het totale archief dat in Moskou verzeild is geraakt. Van der Ploeg heeft er vertrouwen in dat ook de rest binnen enkele maanden in Nederland zal zijn. (31 januari 2002)
Bron: Nederlands Dagblad