Onderdeel van het herinneringscentrum wordt volgens gedeputeerde J. J. Esmeijer een reizende tentoonstelling over de holocaust. Voor die tentoonstelling voor jongeren is al wereldwijd belangstelling getoond, onder meer vanuit de Verenigde Staten, Duitsland, Italië en Tsjechië. De reizende tentoonstelling beleeft volgend voorjaar in Kamp Westerbork haar première.
Gelderland is betrokken bij de plannen door de vriendschapsband die de provincie onderhoudt met de Poolse regio Lubelski. In die regio ligt Sobibor. Al jaren geleden opperden Gelderse en Poolse bestuurders plannen om Sobibor meer aandacht te geven.
Gelderland nam het initiatief voor de reizende tentoonstelling. De Polen hebben daar met Gelderse steun een compleet plan voor een herinneringscentrum van gemaakt. Het plan gaat 600.000 euro kosten. Gelderland geeft 35.000 euro.
Het was dinsdag precies zestig jaar geleden dat de gevangen Joden in vernietigingskamp Sobibor in opstand kwamen. Tijdens de opstand zagen ongeveer 300 mensen kans te ontsnappen. Van hen overleefden er uiteindelijk maar 52 de oorlog. De Duitsers besloten na de opstand Sobibor te sluiten en de sporen uit te wissen. Pas jaren na de oorlog kwam aan het licht dat in Sobibor ruim 250.000 Joden zijn vergast.
In Sobibor staat nu sinds tien jaar een klein houten museum met een bescheiden expositie. Het is de bedoeling dat op die plek een groter centrum wordt gebouwd. Ook willen de Polen de Himmelfahrtstrasse, de route die de Joden vanaf de trein naar de gaskamers moesten lopen, weer zichtbaar maken. Op het educatieve pad komt een bomenmonument te staan. Bovendien krijgt Sobibor een officiële begraafplaats voor de omgekomen Joden.
Gelderland zal de Nederlandse regering benaderen voor een financiële bijdrage. De Polen zoeken overal in de wereld steun voor het plan.
Bron: Reformatorisch Dagblad