Maar de herdenking wordt overschaduwd door politiek gekibbel en onbegrip. De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteravond al een aantal collega-wereldleiders begroet die naar Moskou zijn gekomen voor de viering van de zestigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Eerbetoon
Rusland ziet de plechtigheden als een eerbetoon voor zijn onge?venaarde opofferingen om nazi-Duitsland te verslaan. In het programma vandaag staat de herdenking van de overwinning van de geallieerden centraal. Het dreigt echter ook de climax te worden van wederzijdse beschuldigingen tussen Rusland en de vele landen die het vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft overheerst.
De spanning liep zaterdag nog verder op door het bezoek van de Amerikaanse president George Bush aan Letland. Hij sprak daar met de leiders van de drie Baltische staten, die eisen dat Moskou zijn excuses aanbiedt voor de sovjetbezetting van hun landen. Poetin weigert dat. Om die reden hebben de presidenten van Estland en Litouwen zijn uitnodiging afgeslagen om naar Moskou te komen.
Volgens recente offici?le cijfers verloor de Sovjetunie 26,6 miljoen mensen in de strijd tegen Duitsland, veel meer dan alle andere geallieerde landen samen. Veel historici zijn het erover eens dat het vooral aan de Sovjetunie is te danken dat de nazi?s zijn verslagen. Dat is dan ook de boodschap die Poetin wil uitdragen.
De ruim vijftig staatshoofden en regeringsleiders die vandaag wel in Moskou zijn, krijgen op het Rode Plein een zeventig minuten durende militaire parade te zien. Tot de hoge gasten behoren naast Bush onder anderen secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties, president Hu Jintao van China, de Franse president Jacques Chirac en de Britse vice-premier
John Prescott. Ook minister-president Balkenende is present. Met de Japanse premier Koizumi en de Duitse bondskanselier Gerhard Schr?der zijn voor het eerst ook de voormalige vijanden Japan en Duitsland vertegenwoordigd bij de parade.
Bron: Brabants Dagblad