De KRO heeft de geluidsbanden van het Duitse Bundenarchiv losgekregen. Ze waren daar volgens de KRO tot nog toe alleen voor wetenschappelijk gebruik. De fragmenten zullen te beluisteren zijn tijdens de uitzending van Profiel van 11 mei, die eigenlijk gaat over de fervente nazi Sassen. Meer nog zullen daarna te horen zijn via de website van het programma (www.profieltv.nl). Volgens een van de programmamakers zijn de geluiden niet allemaal even best van kwaliteit: er komt nogal wat geruis en gerinkel van borrelglazen bij.

Studio KRO Magazine publiceert deze week een aantal uitgeschreven fragmenten. Op zich zijn de teksten niet onbekend, een deel van de transcriptie berust bijvoorbeeld bij het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) in Amsterdam.

Antisemiet

,,Uit de gesprekken, die in een huiselijke sfeer plaatsvonden, blijkt dat Eichmann ook na afloop van de Tweede Wereldoorlog een overtuigd antisemiet bleef en van mening was dat het aantal van zes miljoen joden die hij de dood in had gestuurd niet voldoende was. Zijn doel was om 10,3 miljoen joden, door Eichmann ‘tegenstanders’ genoemd, de dood in te jagen,” aldus de KRO.

,,Zo onbewogen als hij spreekt over de uitvoering van de holocaust, zo sentimenteel praat hij over de aanblik van ??n enkel lijk. Eichmann heeft last van trillende knie?n bij de aanblik van een halfverbrand, nog smeulend lijk. Hij zegt op de tapes dat slechts het opzeggen van een gebedje uit zijn jeugd het rillen kan stoppen.”

Eichmann praat openlijk over de mogelijkheid dat hij nog eens berecht zal worden, zegt de KRO. Hij is ervan overtuigd dat hij dan zal worden vrijgesproken, zelfs als de jury uit alleen maar joden zou bestaan, omdat, zoals hij zegt ,,Ik me in mijn werk nooit heb overgegeven aan willekeur”.

Eichmann werd in 1960 door de Isra?li’s ontvoerd en voor een rechtbank gebracht, die hem ter dood veroordeelde.

Bron Brabants Dagblad