3389293987_33428fae73_b

De mensen die vorig jaar wrakstukken van een Duitse Messerschmitt 262- straaljager uit de Tweede Wereldoorlog hebben opgegraven bij vliegbasis Deelen, worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt.

Het ministerie van Defensie had aangifte gedaan. Defensie was niet geïnformeerd over de opgraving. Dat had wel gemoeten. Formeel zijn de wrakstukken eigendom van de Staat. Onder de wrakstukken zijn twee boordkanonnen, een deel van een vleugel en de cockpit. Ze waren in de oorlog in een bomkrater in een weiland begraven.

Uit onderzoek is gebleken dat de onderdelen zijn opgegraven door betrokkenen van Museum Vliegbasis Deelen. Ze deden dat niet uit winstbejag, maar om ze tentoon te stellen, aldus het OM.

Volgens het OM is strafrechtelijke vervolging niet nodig. Wel heeft de gemeente Arnhem de opgravers een preventieve dwangsom opgelegd van 15.000 euro. Die moeten ze betalen als ze het nog een keer doen. De in beslaggenomen wrakstukken worden teruggegeven aan de Staat.

In Arnhem en omgeving is in de oorlog veel gevochten. Er zitten explosieven, munitie en stoffelijke resten in de grond. Daarom is het verboden zonder vergunning van de gemeente opgravingen te doen. Het ministerie van Defensie begeleidt de opgravingen.

De Messerschmitt 262 was het eerste operationele, door straalmotoren aangedreven jachtvliegtuig ter wereld.

Bron: www.refdag.nl

photo credit: Messerschmitt Me 262 via photopin (license)