Het dagboek is jaren later in handen gekomen van Gravenaar Theo Mutsaers wiens zwager onderwijzer op dezelfde school was. Die vond het dagboek na de oorlog tijdens het opruimen van de zolder van de school.
Mutsaers heeft het dagboek onlangs, in verband met het 60-jarige jubileum van de bevrijding, aan het Streekarchief in Oss gegeven.
Mutsaers heeft verder geen nadere gegevens over frater Helenus. ?Ik heb het zeer boeiende dagboek met heel veel belangstelling gelezen maar ik heb me er verder niet in verdiept?, aldus de Gravenaar.
Of Helenus nog leeft, weet Mutsaers dan ook niet. Navraag bij het Fratershuis aan de Tilburgse Gasthuisring levert ook weinig op. ?De enige die meer over deze frater Helenus zou kunnen weten is onze archivaris, maar die is op vakantie.?
Wie wel het een en ander over Helenus weet, is frater Godfried Kanen van de fraters in Reusel. Hij is een regelmatig bezoeker van het archief van de fraters in Tilburg. ?Ik heb Helenus vroeger wel eens in Oss ontmoet. Ik geloof dat hij eigenlijk Van Bavel heette. Wat ik zeker weet is dat hij geen frater is gebleven. Vermoedelijk is hij wel doorgegaan als onderwijzer. Als hij nog leeft, moet hij een jaar of 84 zijn.? Volgens Kanen heeft Helenus het dagboek bijgehouden ?omdat hij simpelweg een zeer goede schrijver was en de fraters hun belevenissen graag wilden vastleggen.?
Het Brabants Dagblad staat de komende tijd stil bij de operatie Market Garden, die mislukte maar wel de bevrijding van het zuiden betekende. De komende dagen publiceert deze krant het spannende dagboek van frater Helenus. Dat begint op vrijdag 15 september met een bericht over de schuilkelder die de fraters besluiten te graven. In de verte horen zij dan namelijk al geschut.

Bron: Brabants Dagblad