Uden – Wandelstokken, rollators, rolstoelen. Stoere mannen die zestig jaar terug Brabant bevrijdden, lopen nu als fragiele oude mannen op het oorlogskerkhof van Uden rond. Op zoek naar graven van hun oude makkers.
Met zes bussen vol waren ze vanuit Den Bosch naar Uden gekomen. Want hier liggen tal van piloten en landmacht-soldaten die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden in hun gevecht tegen de Duitse troepen.
Uden is een speciale begraafplaats, want hier liggen geallieerde strijders die vanuit allerlei veldgraven bij Oss, Den Bosch en Rosmalen verzameld werden om in Udense grond een definitieve begraafplaats te krijgen.

Last Post

Stichting October 1944 Den Bosch en Stichting Oorlogskerkhof Uden hadden de ceremonie voor de oud-strijders opgezet. Na het leggen van verschillende kransen en een mooie trompetsolo ?Last Post?, zwierven de oudjes uit over het uitgestrekte kerkhof.
Ted Dixon (81) droeg een keurig bosje witte roosjes. ?De weduwe Sally-Sarah is vorige week overleden. De zoon kon dit keer niet mee. Dus leg ik wat bloemen op het graf van deze gestorven makker Idris Davies?, zegt Dixon.
Dixon logeert bij Ans van Noort in Den Bosch. Zij komt nog regelmatig in Uden om verschillende graven te bezoeken.
Verderop zit Norman Mitchell (80). Hij maakte vanaf juni 1944 deel uit van een gemotoriseerd regiment van de Welsh 53 Division. Vanaf 1985 komt hij elk jaar naar Uden. ?We hielden de Corridor open voor de troepen. We bevochten later Den Bosch en daarna kwamen we al snel in het Ardennen Offensief terecht. We vroren zowat vast in die koude winter. Maar toch helemaal naar Hamburg gevochten. Ja, ik heb een goede engelbewaarder.?

Bitter verleden

Op een andere plek lopen John Low en Desmond Stagg. Ze zoeken naar bekende namen. En als ze die vinden, komen de zakdoeken tevoorschijn. Tranen verraden een bitter verleden. Slechts een enkele vraag is genoeg om hun oorlogsverleden opnieuw tot leven te brengen. ?Het was een hel. Kameraden werden in stukken geschoten. De Amerikanen romantiseren die oorlog tot in het belachelijke. Ook wij schoten de boel aan stukken tijdens de granaatweken hier in Brabant. Eigenlijk zot dat jullie ons zo dankbaar zijn. We hebben hier veel vernield.?
De muzikanten bij het monument spelen marsmuziek. Buurmeisje van de begraafplaats Geesje van Osch danst vrolijk op de maat van de muziek.
Als de bloemen zijn gelegd, vertrekt de stoet weer in bussen naar Market Place voor een hapje en wat drinken. Op de rustige begraafplaats schijnt de zon wat warme najaarsstralen en laat een kastanjeboom zacht een kanstanje ploppen op het graf van een 23-jarige piloot.

De Feiten:

Het oorlogskerkhof van het Britse Gemenebest in Uden kent 703 graven.

Veel gesneuvelde soldaten uit de regio Den Bosch, Kruisstraat, Maliskamp en Nuland kwamen hier uiteindelijk terecht nadat ze eerder in veldgraven begraven waren.

Ook piloten die tussen 1940 en 1945 boven Brabant sneuvelden en eerder bij de Petruskerk in Uden begraven werden, kregen op de begraafplaats aan de Burg. Buskensstraat een laatste rustplaats.

Het onderhoud aan de graven wordt door Commonwealth War Graves gedaan. Die organisatie, met hoofkantoor in Belgi?, onderhoudt de graven van 1,7 miljoen gesneuvelde soldaten uit het hele Gemenebest.

Bron: Brabants Dagblad

Al de namen van deze mannen kunt U vinden in onze database.