Morgen ontvangen de twee zonen van Petrus en Hermiena Sprengers-van Tellingen in het Verzetsmuseum in Amsterdam de Yad Vashem-onderscheiding, die postuum aan hun ouders is toegekend. Degenen die in de oorlog Joden het leven hebben gered, krijgen van het Yad Vashem-instituut in Jeruzalem verder de eretitel Rechtvaardige onder de volkeren.

Behalve aan de Sprengers wordt de Yad Vashem-onderscheiding verleend aan Cornelis en Johanna Slobbe-Boogaard (beiden postuum) en hun dochter Corrie Mol-Slobbe. Deze familie uit Haarlem had in 1942 het 15-jarige meisje Rotie Salomons uit die plaats als onderduikster opgenomen.

Cultureel attach? Eldad Hayet van de Israëlische ambassade reikt ook een onderscheiding uit aan Theodora van Royen-Saltet en postuum aan haar man Sebald van Royen te Vlaardingen, die in 1943 de 31-jarige Edith Menko uit Enschede in huis namen.

Een onderscheiding is er ook voor Christina van der Wouden-Koning uit Amsterdam. Terwijl haar man in Duitsland te werk was gesteld, nam zij als 21-jarige pasgetrouwde vrouw de tweejarige Elly Bles op. Aan haar man is de onderscheiding postuum toegekend.

De 9-jarige Henny van Stratum uit Den Haag kwam in 1943 als onderduikster terecht bij Berend en Trientje Ebbens-de Haan in Spijk bij Delfzijl. Nog steeds heeft de in Israël woonachtige Henny Koppenheim-van Stratum contact met de kinderen van Berend en Trientje. Aan die twee is de Yad Vashem-onderscheiding postuum toegekend.

Sinds 1933 heeft het instituut een onderscheiding verleend aan ongeveer 17.500 mensen, onder wie bijna 4500 Nederlanders.