Op 16 mei aanstaande is het 65 jaar geleden dat er een grote vergeldingsrazzia plaats-vond in de dorpen Hardinxveld, Giessendam, Sliedrecht, Sleeuwijk en Werkendam. De razzia was een reactie van de bezetter op het doodschieten van twee landwachters door het verzet in de Zuid-Hollandsche Biesbosch. Bij de razzia werden meer dan 900 mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar opgepakt en dezelfde dag nog op transport gesteld naar Kamp Amersfoort. Binnen zes weken werd daar een groot aantal van deze zogenaamde Merwedegijzelaars vrijgelaten, veelal op voorspraak van de scheepswerven waar ze werkzaam waren. De mannen die dit geluk niet hadden, werden afgevoerd naar Duitsland, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden in diverse kampen te werk gesteld werden. 27 van hen keerden nooit meer terug.

De expositie toont naast foto’s diverse unieke documenten en brieven van verschillende  Merwedegijzelaars. Daarnaast vertelt ex-gijzelaar Job van der Linden (90) uit Hardinxveld in een circa 10 minuten durend filmpje (gemaakt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei) hoe het er aan toe ging op de dag van de razzia en hoe het hem daarna is vergaan.

Initiatiefnemer van de expositie is Anja van der Starre, dochter van de inmiddels overleden Merwedegijzelaar Bas van der Starre uit Sliedrecht. Eind 2005 richtte zij al een digitaal monument voor de slachtoffers van de razzia op: www.merwedegijzelaars.nl Sindsdien heeft zij vele dankbare reacties van overlevenden en nabestaanden gekregen. ‘Een teken dat velen nog steeds bezig zijn met deze afschuwelijke gebeurtenis en een goede reden om een en ander weer eens wat breder onder de aandacht te brengen’, aldus Van der Starre, die met de expositie ook nieuwe informatie boven water hoopt te krijgen.