Kerkdriel – Maasdriel tijdens de Tweede Wereldoorlog krijgt aandacht met de expositie ?Zestig jaar bevrijd?, die het Driels Historisch Museum aan de Teisterbandstraat heeft samengesteld. De opening wordt morgen verricht door burgemeester Jack Mikkers. Een reeks gedichten van Koos van Engelen vormt de rode draad van de tentoonstelling.
Museum-bestuurslid Michel Fliervoet laat vol terechte trots zien wat de niet zo bijster grote, maar wel zeer boeiende en informatieve tentoonstelling zoal te bieden heeft. Als de bezoeker binnenkomt valt het oog meteen op een wat algemeen paneel over de bevrijding met daarbij een gedicht van Koos van Engelen. Hij was, aldus Fliervoet, een Drielse transporteur die in zijn vrije tijd veel gedichten schreef. Uit de veelheid van pennevruchten, die de Drielse Volksdichter produceerde, koos de expositiewerkgroep er dertien over hetgeen zich vooral aan het einde van de oorlog en kort daarna in Driel afspeelde. Zo is er bijvoorbeeld een gedicht gewijd aan de toen veel voorkomende schurft. De mensen die daarmee besmet waren, hadden gruwelijk veel last van jeuk.
Contrast
Wandelend langs de panelen, waarvan er veel tot lezen noden, ziet de bezoeker onder meer een fotocollectie over de bevrijdingsoptocht, die op 22 september 1945 gehouden werd. Deze vormt een schril contrast met de illustraties over de evacuatie, die op 23 september 1944 de Maasdrielenaren van huis en haard verdreef. Een waar eerbetoon vormt het paneel dat aan dokter Van der Pelt is gewijd. Deze huisarts was in en rond de oorlog werkzaam in Driel. ?In de tijd dat de armoede in Driel zo groot was, dat tal van mensen de dokter niet konden betalen, stichtte Van der Pelt een eigen ziekenfonds?, vertelt Fliervoet. ?Per gezin, en die waren hier veelal groot, moest dertig cent per week worden betaald. Er kon dan verder gratis van de diensten van dokter Van der Pelt gebruik worden gemaakt.? Aandacht wordt verder onder andere nog geschonken aan dramatische oorlogsgebeurtenissen in Alem, Velddriel en op Casterens Hoeve.
Echte blikvangers zijn de Engelse en Duitse militair in uniform, de kasten met Duitse en Engelse oorlogsattributen, Engelse stafkaarten met daarop Duitse stellingen, een fotocollectie van alle in Maasdriel verwoeste kerken en een kaart met daarop in de Bommelerwaard gevreesde V1 zijn gevallen. Het waren er meer dan veertig.
Al met geeft ?Zestig jaar bevrijd? een indrukwekkend beeld van de lokale gebeurtenissen tijdens de tweede oorlog.

Bron Brabants Dagblad