De 80-jarige verdachte, Michael Gorshkow, raakte in 2002 na veertig jaar zijn Amerikaans staatsburgerschap kwijt omdat hij had gelogen over zijn oorlogsverleden. Amerikaanse onderzoekers en Joodse groeperingen beschuldigden hem ervan als vertaler voor de Gestapo in de Tweede Wereldoorlog in de toenmalige Sovjetrepubliek Wit-Rusland geholpen te hebben bij het vermoorden van duizenden Joden. De nazi’s vermoordden in totaal zo’n half miljoen Joden in Wit-Rusland.

Kort voor hem in 2002 zijn Amerikaanse burgerrechten werden ontnomen, vertrok Gorshkow naar de Estlandse hoofdstad Tallinn. Omdat hij daar is geboren, kreeg hij van de Estlandse overheid meteen een paspoort. De Estlandse autoriteiten weten niet of Gorshkow zich momenteel in Estland bevindt. Omdat hij nog niet is aangeklaagd, is hij vrij om naar het buitenland te reizen.

Gorshkow wordt er in het bijzonder van verdacht in 1943 als 19-jarige jongen de nazi’s te hebben geholpen bij de massamoord op Joden in het getto van de Wit-Russische stad Sloetsk. Als justitie genoeg bewijs tegen Gorshkow weet te verzamelen, kan hij worden aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid, waarvoor hij tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld kan worden.