Fels-Kupferschmidt was in 1956 mede-oprichster van het Auschwitz Comit? Nederland. Ze trad in 1994 af als voorzitter, een functie die ze bijna twintig jaar bekleedde. In de Hollandsch Schouwburg in Amsterdam staat een borstbeeld van de erevoorzitter. Fels-Kupferschmidt overleefde Auschwitz. Zij noemde het concentratiekamp h?t symbool waartoe racisme en fascisme in ultieme vorm kunnen leiden.

Bij haar afscheid als voorzitter zei Fels-Kupferschmidt: „Onze hartekreet ’Nooit meer Auschwitz’ zal moeten blijven klinken zolang er, waar ook ter wereld, mensen vervolgd worden om hun ras of geloof, uit naam van al die miljoenen onschuldige mannen, vrouwen en kinderen die in Auschwitz verdwenen zijn, enkel en alleen omdat ze joden waren.”

Annetje Fels-Kupferschmidt werd in 1914 in Keulen geboren. Samen met haar eerste man Hans Polak was zij in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Ze werden in april 1944 verraden. Een maand later werd Annetje gedeporteerd naar Auschwitz. In tegenstelling tot haar man overleefde zij de oorlog. Later trouwde ze met oud-verzetsman Cor Fels.

Fels-Kupferschmidt wordt donderdag op de joodse begraafplaats in Wassenaar begraven. Aansluitend op de plechtigheid wordt een herdenkingsbijeenkomst gehouden in restaurant De Hoogwerf in Den Haag. Daar zullen onder anderen Ed van Thijn en Jacques Grishaver, voorzitter van het Auschwitz Comit?, het woord voeren.