In het ontruimingsgebied waakte de politie over de ongeveer negenhonderd ontruimde woningen. Daarbij werd ook vanuit de lucht gesurveilleerd. In het begin van de middag kon de bom onschadelijk worden gemaakt. De bewoners mogen vanaf 14.00 uur naar hun woningen terugkeren.

Tijdens de ontruiming had de gemeente ongeveer dertig mensen uit de wijk opgevangen in sporthal De Lievendaal. De overige inwoners waren naar hun werk of konden bij familie of vrienden terecht. Tijdens de ruiming had de politie 130 man ingezet om de wijk af te grendelen en de ongeveer 900 ontruimde huizen te bewaken.

De vliegtuigbom, een Britse 500-ponder, werd op 9 oktober ontdekt bij rioolwerkzaamheden. De straat waar de bom ligt, is een belangrijke ontsluitingsweg voor de wijk. Tijdens de ruiming was een deel van Meerhoven voor verkeer afgesloten.

Het is niet de eerste keer dat er in Meerhoven een vliegtuigbom is gevonden. De nieuwbouwwijk wordt gebouwd op het terrein van het voormalige vliegveld Welschap, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden werd gebombardeerd. Welschap werd door de Duitsers gebruikt om bombardementen op Engeland uit te voeren.

Bron: Sp!ts (18-10-2002)