De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte dit dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag over 2001 bekend. Uit vergelijkingen van de rekeningen met lijsten van overledenen -initiaal en achternaam- blijkt dat het vermoedelijk gaat om rekeningen van mensen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd.

In de oorlog was het gezamenlijke saldo 90.000 gulden. Voor 90 procent gaat het om spaarrekeningen waarvan het tegoed op een bepaald moment wel is opgenomen, maar waar een storting van rente nog volgde. De banken hadden al 2,3 miljoen euro voor deze individuele claims gereserveerd.

Het bestuur van de nieuwe stichting zal bestaan uit twee NVB-leden en twee vertegenwoordigers van Joodse instellingen. Voorzitter is oud-minister van Justitie W. Sorgdrager. In maart 2002 wordt met advertenties in Nederlandse, Amerikaanse en Israëlische kranten bekendgemaakt dat deze rekeningen nog niet zijn opgeëist.

Eerder al hielden andere stichtingen onder de naam ”Sjoa” zich bezig met individuele aanspraken op verzekeraars en op effecteninstellingen.