Koves behoort tot de Ljoebavitsjer richting van de orthodoxie. Tijdens de plechtigheid in de synagoge van Boedapest zal de Hongaarse president Ferenc Madl aanwezig zijn.

De orthodoxe Joden in Hongarije beschikten reeds over twee rabbijnen die uit de Verenigde Staten en Roemenië zijn overgekomen. Verder zijn er twaalf niet-orthodoxe rabbijnen, die de liberale en conservatieve stromingen vertegenwoordigen.

Na Rusland heeft Hongarije de meeste Joden in Oost-Europa, naar schatting ongeveer 100.000. Tijdens de holocaust zijn ruim 600.000 Hongaarse Joden vermoord. Vele anderen moesten vluchten. Voor de oorlog waren er ongeveer 300 orthodoxe rabbijnen in Hongarije.

De nieuwe rabbijn werd niet religieus opgevoed. Zijn ouders hielden zich afzijdig van het Jodendom, omdat zijn grootouders de verschrikkingen van de Jodenvervolging hadden meegemaakt. Op school ontdekte Koves dat hij Joods was. Op 11-jarige leeftijd wist hij dat hij rabbijn wilde worden. Hij studeerde in de VS, Frankrijk, Israël en Hongarije.