Bij haar dood in 1981 werd Leander in Duitsland weer geaccepteerd als ‘gewone’ zangeres, maar in haar geboorteland Zweden bleef zij toch het label ‘nazi-ster’ houden. Het is opmerkelijk dat de opera dan toch in Stockholm wordt opgevoerd, terwijl er in Duitsland nog geen belangstelling voor is. Regisseur Claes Fellbom: ,,Omdat een Joseph Goebbels als tenor op het podium in Duitsland nu nog niet wordt geaccepteerd.”
Goebbels, ,,rijksminister voor Volksvoorlichting en Propaganda” onder ‘Führer’ (leider) Adolf Hitler, haalde Leander in 1936 naar Berlijn. In de Duitse hoofdstad werd de Zweedse zangeres met lage stem en vamp-uitstraling de bestbetaalde ster van de UFA-filmstudio’s.
De opera ,,Zarah – bewonderd en uitgespuugd” probeert empathie te kweken voor Leanders blindheid voor de jodenvervolging en andere misdrijven van het nazi-bewind. ,,Zij was geen monster, maar een normaal mens”, aldus Fellborn. Hij hoopt dat zijn opera uiteindelijk toch in Duitsland wordt opgevoerd – liefst in Berlijn. Het libretto in de Duitse taal heeft hij al klaar liggen.
bron www.brabantsdagblad.nl