LONDEN (AP) – Bijna 20 procent van de Britten wil liever geen Jood als premier en 15 procent denkt dat de omvang van de holocaust wordt overdreven.

Dat blijkt uit een opiniepeiling die is uitgevoerd in opdracht van het weekblad Jewish Chronicle. Minister van Binnenlandse Zaken David Blunkett noemde de uitkomst van de peiling gisteren verontrustend.

Als de Conservatieven de eerstvolgende verkiezingen winnen krijgt Groot-Brittannië in de persoon van partijleider Michael Howard een Joodse premier. Het land heeft ??n keer eerder een Joodse premier gehad: Benjamin Disraeli. Hij was premier in de jaren ’70 van de 19e eeuw.

Voor de opiniepeiling werden 1007 volwassen Britten ondervraagd. Ze moesten zeggen of ze het ermee eens waren dat een Joodse premier net zo acceptabel zou zijn als een premier met een ander geloof.

De laatste vraag in het onderzoek betrof de vraag in hoeverre de omvang van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt overdreven. Een op de zeven Britten is van mening dat dat het geval is; 70 procent van de ondervraagden is van het tegendeel overtuigd.

„Dit betekent dat mensen bereid zijn niet alleen de harde bewijzen te negeren, maar ook de overweldigende emotie die met dit onderwerp is verbonden. Zij brengen zichzelf op een dwaalspoor door te geloven dat de nazi’s niet zijn wat we weten dat ze zijn. Dat is heel deprimerend”, aldus minister Blunkett.

Desondanks toont het onderzoek volgens Joodse wetenschappers aan dat antisemitisme in Groot-Brittannië minder sterk aanwezig is dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en Europa.