De Nederlandse regering die in Engeland zat, had de spoorwerkers aangemoedigd om te gaan staken.
Als dat zou lukken dan zou het de Duitse bezetters moeilijker gemaakt worden om troepen, wapens en munitie te vervoeren net op het punt dat ze de oorlog haast verloren hadden.
De kinderen waren mijn kleine zusje, Annie, toen vijf jaar oud en ik, Ton (soms Tonnie genoemd) toen 10 jaar oud. Ma had besloten dat wij Rotterdam zo spoedig mogelijk moesten verlaten. Het herfstweer was nog steeds goed en als wij langer zouden wachten dan zou onze doorgaande verhongering ons zonder kracht laten om te kunnen lopen.
Dat zou een afstand van ongeveer 300 km (180 miles) geweest zijn.
Heel dapper begonnen wij onze reis, maar voordat wij bij het heen-en-weer bootje bij Kralingsche Veer aankwamen was de poppenwagen al in elkaar gezakt. We droegen het naar het bootje en aan de andere kant trokken wij het naar het huis van een oom die in Capelle aan de IJssel woonde.
Weet je het nog? De Duitsers hadden de bevolking verboden om naar het platteland te gaan. Met slepende voeten liepen wij naar Hattem terug. Ma probeerde toen om een bepaalde boer te vinden om ons s’nacht naar de andere kant van de rivier te roeien maar die man was net de vorige dag gearresteerd.
De Graaf van Limburg-Stirum was de vroegere Gouverneur van Nederlands Oost Indie.
Maar zij hield het vol en zes maanden later kwam zij ons weer ophalen in Hattem en nam ons per rijnaak weer mee naar Rotterdam terug. Ze heeft nooit om dank gevraagd en nooit meer over de oorlog gesproken.
Ze was buitengewoon dapper en een liefhebbende moeder. Wij hebben eigenlijk nooit goed begrepen wat zij voor ons gedaan heeft.
Wij waren oud genoeg om deel te nemen aan de Hongertocht en er nog wat van te kunnen herinneren.
Nu, hopelijk, zijn wij nog jong genoeg om die afstand nog eenmaal te lopen.
Zodat wij allemaal beter kunnen begrijpen willen we jullie allemaal op de hoogte brengen van het idee van Annie en mij om die hongertocht nog eenmaal te maken:
(1) om onze moeder te herdenken evenals de mensen die ons onderweg geholpen hebben;
(2) de familie en speciaal de jongeren dichter bij elkaar te brengen; en
(3) zodoende onze gezondheid op te bouwen.
Maar toen wij begonnen met informatie in te winnen kwamen er verschillende familieleden naar voren met hulpverlening en een wens om een stukje mee te lopen van Rotterdam Zuid naar Hattem (totale afstand 160 km of 100 miles) of naar ons te zwaaien als we vertrokken of aankwamen.
Wij zijn nu met de voorbereiding bezig:
(1) oefenen of we de sterkte en uithoudingsvermogen nog hebben om de afstand in een redelijke tijd te doen;
(2) onderzoek over de historie van de hongertocht – er waren duizenden groepen op de wegen;
(3) nagaan of wij de originele route nog kunnen uitpluizen;
(4) om een veilige, korte en interessante route uit te werken;
(5) alle verdere voorbereidingen maken – zoals hotelaccommodatie onderweg; en
(6) om iets op de zetten om de aankomst in Hattem te vieren, bij voorbeeld een kerkdienst in de kerk op het oude kerkplein.
De Nederlandse krant, de “Oud Rotterdammer” is bereid, als wij dat willen, om deze poging aan het publiek bekend te maken.
Wij zoeken achtergrondinformatie over de originele Hongertocht.
Ook andere reacties van lotgenoten die deze tocht hebben meegelopen zijn welkom.
Reacties graag via secretaris@documentatiegroep40-45.nl
Reacties worden, na toestemming van de schrijver, op het forum geplaatst.
Anthony@van-vugt.com
U.S.A.