Alle drie dienden ze als militair en waren ze betrokken bij vredesoperaties in Korea, Libanon en Bosni?. Zoon en kleinzoon gaan in de documentaire op reis om de laatste wens van vader Aad te laten uitkomen.

Vader Aad wordt in de Tweede Wereldoorlog opgepakt door de nazi?s en wordt tewerkgesteld in kamp Z?schen, in de buurt van Leipzig. Hier komt hij als dwangarbeider te werken bij de Leuna Werke, een grote chemische fabriek. Het verblijf in Z?schen is traumatisch voor Aat. Voor zijn ogen slaan de kampbewakers zijn dorpsgenoot Henkie dood, als vergelding voor het stelen van ??n suikerbiet. Na de oorlog besluit Aad zijn leven in dienst te stellen van de vrede en meldt zich aan als vrijwilliger voor de strijd in Korea.

Aad is na de bevrijding nooit meer teruggekeerd naar Z?schen. Alhoewel hij graag nog wilde gaan, verboden zijn huisarts en zijn echtgenote hem de reis te maken. Het zou hem fataal kunnen worden. Zoon Wim en kleinzoon Peter besluiten samen de reis naar Duitsland te maken, en zo op zoek te gaan naar Aads verleden. Want wat is er nog over van het kamp? Wat is er ooit gebeurd met het stoffelijk overschot van Henkie? En kloppen de herinneringen die Aad heeft aan het kamp wel met de werkelijkheid?

NCRV Dokument ?Een lang gevecht? wordt uitgezonden ter gelegenheid van Veteranendag op 29 juni aanstaande.

Regie: Sjaak Vlaming
Camera: Paul Cohen
Producent: Interakt