Het monument van de Amerikaans-joodse architect Peter Eisenman, midden in het hart van Berlijn, strekt zich uit over zo?n 20.000 vierkante meter. Op een glooiend terrein staan 2711 rechthoekige, betonnen zuilen opgesteld, waarvan de hoogste 4,7 meter telt. Bezoekers krijgen de indruk zich te bevinden tussen grafzerken zonder namen. De zuilen moeten, volgens Eisenman, een gevoel van desori?ntatie en eenzaamheid teweeg brengen.
Eenmalig
Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse (SPD) noemde het Holocaust Monument ?een bekentenis van het verenigde Duitsland aan zijn verleden?. Dat een volk zich op deze manier rekenschap geeft van haar grootste misdaad is, volgens Thierse, eenmalig.
Onder het gedenkteken is een informatie- en documentatiecentrum ingericht. Centraal staat hier het lot van joodse individuen en joodse families, die door de nazi?s werden uitgeroeid.
Paul Spiegel, voorzitter van de Centrale Raad voor de Joden in Duitsland, roemde het monument als een ?belangrijk en noodzakelijk signaal in de strijd tegen het vergeten?. Maar Spiegel heeft ook kritiek omdat het project, volgens hem, ?geen uitspraak doet over de schuldigen?.
Locatie
Het heeft zeventien jaar geduurd voordat het gedenkteken, een initiatief van tv-journaliste Lea Rosh, werd gerealiseerd. Sommige critici keerden zich tegen de locatie, anderen wilden ook de vermoorde homoseksuelen, geestelijk gehandicapten en Sinti en Roma eren. En er zijn Duitse tegenstanders, die vinden dat het monument te zeer een symbool is van de Duitse ?schuldcultuur?.
Het Holocaust Monument staat op een steenworp afstand van de Brandenburger Tor. Een deel van de pilaren bevindt zich boven de voormalige bunker van Joseph Goebbels, de nazi-minister van propaganda, en vlakbij de F?hrer-bunker waar Adolf Hitler zich eind april 1945 van het leven beroofde.
Architect Eisenman hoopt dat kinderen tussen de zuilen zullen spelen en hij is benieuwd naar de reacties van de overheid op eventueel vandalisme.

bron: Brabants Dagblad