Hoofdpagina Oproepen

[1996] [1997] [1998] [1999] [2000] [2001] [2002] [2004]

 

DWANGARBEIDERS NEDERLAND - WO II

OPROEPEN 2003

De webmaster van deze site, Alexander van Gurp, is helaas overleden op 17 augustus 2002. Uw verzoek is opgeslagen en zal zo spoedig mogelijk in behandeling worden genomen. Ik hoop dat ik in staat ben om de updates van de vermiste personen/missing persons uit te voeren of deze wellicht door te sturen naar de juiste organisatie.

Bedankt,
John van Gurp.

Halifax, Nova Scotia, Canada

Reply emailadressen zijn veranderd om te voorkomen dat deze door spammers worden verzameld.
Om iemand te benaderen via de emailadressen, die hier zijn vermeld, verwijder het woord "REMOVE".

 


 

Wie kan mij gegevens, documenten en of foto's verstrekken over de levensomstandigheden van Johan Hendrik Heijer,geb 28 febr.1900.
Hij heeft gewerkt in de verzetsgroep OD 1(Westerveld). Omstreeks september 1941 tot 30 april 1942 is hij in kamp Amersfoort geweest onder gevangene nummer 416. Wie heeft hem daar gekend en of is met hem in contact geweest?
In verband met het herschrijven van zijn biografie is bij mij alle info omtrent hem welkom.
Schrijf of Email naar c.heijer@REMOVEplanet.nl of maak tel.contact onder nr. 070 3270380. Ik ben u bij voorbaat zeer erkentelijk voor uw reactie.


Wie kan ons wat meer vertellen over het kamp Rees en waar de overledenen liggen begraven. Wij zoeken het evt. graf van Andries van Buuren geb:17-07-1909 die te werk was gesteld in Rees en daar is overleden door een brand. Hij is in maart 1945 daar overleden,maar er is niets bekent over een graf of massagraf. wie kan ons daar meer over vertellen

yvonne en stefan van Elderen
dorpsstraat 22a
5061 hl Oisterwijk
vonnie.veer@REMOVEhetnet.nl


Mijn vader Johan Tenty is tussen 1940 en 1945 opgepakt tijdens een razzia in Haarlem of Halfweg en daarna te werk gesteld in Duitsland. Ik ben benieuwd of zijn naam in een of ander archief voorkomt. Kunt u mij adviseren hoe ik daarachter kom?

Bij voorbaat dank,

Jeroen Tenty
sandrazuiker@REMOVEzonnet.nl


Mijn vader, Wim Bor, geboren te Gouda op 8-1-1924 en overleden op 31-12-1988, is in de jaren 1943-1944 door de Duitsers te werk gesteld in Kassel.
Van deze tijd ben ik na het overlijden van mijn moeder dagboeken tegen gekomen. Daar er misschien voor anderen nog nodige informatie in staat ben ik deze aan het publiceren op http://www.willembor.nl .
Mijn vader werkte in een vliegtuigfabriek in kassel.
Ik wil via deze weg mensen oproepen die aanvullende informatie hebben deze te sturen naar postmaster@REMOVEwillembor.nl
Willem Bor


In 1943 is mijn vader Dingenis Tolhoek uit Terneuzen te werk gesteld in Duitsland. Hij is in Berlijn geweest en later in het plaatsje Lunzenau??, ik weet niet of dit juist gespeld is. Ik weet heel weinig, maar om dat ik belangrijke informatie over zijn tijd daar heb gevonden, wil ik zo graag de plaats Lunzenau ( in de buurt van Berlijn ) vinden. Wie kan mij helpen.
Bij voorbaat, hartelijk dank

E.C. Hoitsma - Tolhoek ( dochter )
hoitsma@REMOVEzeelandnet.nl


wie kan mij helpen om uit te zoeken wat er met m'n opa gebeurd is .Hij was tewerk gesteld in kamp Nue Köln te Berlijn en is gestorven op 27-02-1945, maar er is verder geen begraafplaats bekent Zijn naam is J.W.C Brak. Ik hoop dat er mensen zijn die mij wat kunnen vertellen,

bvd
M. Brak
max1m@REMOVEtiscali.nl


Mijn grootvader dhr. H.B.J. Dirks roepnaam Hendrik of Drieks ten tijde woonachtend Zuiderkuipen te Groningen is te werk gesteld in de Tweede Wereldoorlog bij Klockner-Humboldt-Deutz AG te Osnabruck? Hij heeft vermoedelijk machine opbouw werkzaamheden verricht dit is niet helemaal duidelijk. Mijn grootvader is overleden toen ik 6 jaar was dus met mij heeft hij over die tijd nooit gesproken. Ook met zijn gezin heeft hij nimmer gesproken over de oorlogsjaren. Tijdens de mobillisatie heeft hij gediend in de Kazematten van Kornwerderzand (Afsluitdijk). Ik ben zijn oorlogs verleden aan het uitdiepen en zou graag in contact willen komen met mensen die hem hebben gekend of mensen die ook in de Klockner fabriek hebben gewerkt. Uit verhalen is gebleken dat hij is gevlucht uit de fabriek met nog een persoon misschien bij in leven zijnde kan deze man mij meer vertellen over de tijd in Osnabruck U alvast dankende voor de gedane moeite verblijf ik
Hoogachtend

Richard Dirks Leeuwarden
tel 058-2667432
richard70@REMOVEzonnet.nl
 


Ik ben op zoek naar informatie over deze twee fotos,op een van deze fotos staat mijn vader maar waar deze foto genomen is en precies waneer (welk jaar) is mij onbekend.
Het is mogelijk net na de oorlog,of tijdens de oorlog.
Is het mogelijk dat U deze twee fotos op Uw site plaatst,misschien herkent iemand zich zelf op de foto's of is er iemand die mij hier meer over kan vertellen.

 P.Klinkenberg.
p.klinkenberg1@REMOVEchello.nl


 

Mijn vader, Andries Hendrik Weerwag (roepnaam Dries), geboren 27 juni 1916, overleden in november 1979, is rond de maand april 1944 in Den Haag tijdens een razzia opgepakt en als dwangarbeider tewerkgesteld in een werkkamp te Magdenburg. Het enige detail dat mij bekend is, is dat het goederenoverslag betrof, van treinen naar vrachtauto's. Mijn vader is destijds door Russische troepen bevrijd. Hij is daarna op eigen initiatief richting het westen gegaan waar hij uiteindelijk terecht kwam in bevrijd Zuid-Nederland (Gemert, Noord-Brabant). Graag zou ik vernemen of iemand mijn vader in dié periode gekend heeft en mij wat meer zou kunnen vertellen over de omstandigheden waarin de dwangarbeiders in dat bewuste werkkamp verkeerden.

André Weerwag
Velddreef 109
2727 CC Zoetermeer

e-mail: a.c.weerwag@REMOVEhccnet.nl


Ik ben historicus en wil graag zoveel mogelijk de laatste jaren van een oom van mijn partner reconstrueren, mede voor zijn nog levende zus (nu 89 jaar oud en in goeden doen) en de rest van de familie. We willen zijn verhaal niet verloren laten gaan.

Ik beschik over een aantal aanknopingspunten.
Het gaat over Bart Egers, bankwerker te Amsterdam (geboren 2-5-1917). Hij zou zijn opgepakt en in Duitsland te werk gesteld. Na een succesvolle vlucht naar Zwitserland zou hij door de Zwitserse autoriteiten aan de Duitse autoriteiten zijn  uitgeleverd. Uiteindelijk is hij op 27-12-1944 in het Arbeitserziehungslager Innsbruck-Reichenau omgekomen. Hij ligt begraven Nederlands ereveld te Salzburg.

Vriendelijke groet & dank,
Arthur Eyck
sciurus@REMOVEegers.nl


Ik ben een onderzoek begonnen naar het overlijden van mijn oud-oom

Johannes Hendrikus SCHURING

Geboren te Meppel op 17-07-1903
Overleden te Hagen Stadtkreis Hagen, op 06-02-2003

In het archief van Hagen is alleen de sterfdatum bekend en dat hij werd begraven te Hagen.  Via de Oorlogsgraven stichting werd bekend dat hij thans te Meppel is begraven.

Graag info naar

Mbj.schuring@REMOVEhccnet.nl
 


Mijn Opa is tijdens de tweede wereldoorlog tewerk gesteld in Duitsland. Zijn naam was Gerrit Schepers, als bijnaam heeft mijn opa Stekkie gehad. Ik weet niet waar hij heeft gezeten in Duitsland. Mijn opa is geboren in Amsterdam.

Graag zou ik meer informatie willen en of iemand mijn opa heeft gekend.

Bij voorbaat dank,

Mijn gegevens: Sandy van den Berghe, Mambostraat 72, 1448 VE Purmerend. E-mail: wiljansandy@REMOVEzonnet.nl .
Tel: 0299-472669


 

Na het overlijden van mijn vader Arnold (Nol) de Brie, zou ik graag meer te weten komen over zijn verleden in de 2e wereldoorlog. Hij heeft er zeer weinig over gesproken en ik heb erg weinig informatie. Het enige wat ik weet is dat hij vanaf ca. '43 dwangarbeider is geweest in Duitsland. Is er iemand die hem gekend heeft?
Margreet de Brie
mar.brieREMOVE@REMOVEwanadoo.nl
023-5274852


Wie heeft Jan Winkelaar gekend? In de jaren 43-45 was hij als dwangarbeider in Offenbach-Duitsland. Wilt u een bericht sturen naar aschutz5REMOVE@REMOVEncrvnet.nl


Ik zoek informatie over mijn oom, Gerrit Gijsbertus van den Berg, geb. op 18 maart 1917, die in de oorlog (uit Driebergen) via Amersfoort in Buchenwald terecht kwam en daar te werk werd gesteld. Hij is wel weer teruggekomen, maar is toch een aantal jaren later door problemen veroorzaakt door verwondingen in het kamp, overleden.

Ik heb gehoord dat hij aktief was in het verzet, maar zou graag meer willen weten. Wie kan mij verder helpen?

Bij voorbaat heel veel dank,
Gerdi Altman
energyREMOVE@REMOVEfaltman.freeserve.co.uk

Mijn opa heeft in bovengenoemd kamp gezeten. Hij heeft de wens uitgesproken naar Rees te willen gaan om op zoek te gaan naar overblijfselen van het kamp.

Wie kan mij helpen aan allerlei info waar de overblijfselen te vinden. Ik ben niet verder gekomen dan een herdenksteen aan de rand van het dorpje Rees.

Wellicht is er onder de lezers ook iemand die in dit kamp heeft gezeten. Mijn Opa is Joop van Baaren uit Haarlem.

Tevens ben ik op zoek naar het boekje " de hel van rees ".

Gaarne reaktie via email : frankvanbaarenREMOVE@REMOVEyahoo.com

F. van Baaren
 


Mijn vader, Izak Geluk uit Zoetermeer, is in de oorlog tewerkgesteld in een staalfabriek in Eberswalde - Finow. Tijdens de inval van de Russen is hij met vele anderen op de vlucht geslagen en door het Rode Kruis opgevangen.
Hij is daarna ondergebracht in een quarantaine-kamp in Zweden en na de bevrijding gerepatriëerd. Wie kan hier meer over vertellen?
Jos Geluk, tel. 030-2895960, REMOVEjgeluk@REMOVEwanadoo.nl.
 


Ik ben op zoek naar gegevens over het wel en wee in de tweede wereldoorlog van mijn vader Jan Johannes Dik (roepnaam “JAN”) geboren op 26-08-1912 te Smilde, overleden op 7-01-1966 te Assen en destijds (1940-1945) wonend op het adres Venestraat 54 te Assen (adres bestaat niet meer)
Ik weet heel weinig over deze periode in zijn leven.
Naar verluidt wist hij zich diverse malen aan de arbeitseinsatz te ontrekken maar is uiteindelijk wel tewerkgesteld in of nabij Hannover. Ook heeft hij nog moeten werken voor de TODT in Havelte.
Ik ben zeer benieuwd of er iemand is die mij op weg kan helpen bij het vinden naar aanknopingspunten met betrekking tot de betreffende periode.
Mijn dank is bij voorbaat zeer groot.
Met vriendelijke groeten,
Albert Dik
Eksterhof 10
7051 WL Varsseveld
Telefoon: 0315-230971
Email: a.dik2REMOVE@REMOVEchello.nl
 


Mijn vader, Piet Ruig, geboren op 14.4.1916 te Amsterdam, werd opgepakt door de Duitsers nadat twee andere jongens voor hen op de vlucht waren geslagen. Hun voetstappen in de sneeuw volgend, kwamen de Duitsers mijn vader op het spoor. Hij zag nog kans een jongen in een heg te duwen zodat deze zich kon verbergen en niet werd opgepakt. Dit alles gebeurde in de winter van 1944. Hij werd op transport gezet en kwam na de bevrijding terug. Grijs, lijdend aan geelzucht, met een verwoest gebit, met hongeroedeem en totaal uitgeput. Hij is opgevangen door een boer in Varsenveld, is nog heel lang ziek geweest. Dat is alles wat gezegd werd. Verder ontbrak alle informatie, tot ik de dochter van de heer Hartelman op deze site ontdekte.
Haar vader bevond zich in Raguhn als 16-jarige en heeft daar 4 jaar dwangarbeid moeten verrichten en meent mijn vader te kennen. Mijn vader is in 1994 helaas overleden, maar zelf zou ik meer willen weten over hetgeen in de betreffende periode is gebeurd en waar. Ook of er (Wellicht kinderen van) personen zijn die zich e.e.a. herinneren wat het beeld kan aanvullen. Ik heb nogal moeite met het feit dat mijn vader ondanks mijn pogingen zeer weinig los liet. Overgebleven familieleden delen niets mede. Gaarne e-mail naar REMOVEcnunnink@REMOVEhetnet.nl. Groet, Marja Nunnink-Ruig.
 


Mijn vader is van 1942 tot en met 1945 via de arbeitseinsatz te werk gesteld geweest in duitsland.nu is mijn vraag of er misschien een kans is dat er iemand is die met mijn vader gewerkt heeft of er iets van weet,mijn vader kon daar moeilijk over praten daar hij nu alweer 9 jaar dood is blijft deze vraag in mijn hoofd spoken....vandaar
Mijn vaders naam is Bart Marissen, geboren 1922

Hoogachtend en alvast bedankt voor de moeite:

John Marissen.
REMOVEjohnmonique@REMOVEzonnet.nl


Voor mijn vader Willem Brugman (roepnaam Pim) ben ik op zoek naar een zekere Cor die samen met mijn vader in 1943 te werk was gesteld bij de Firma A. Kinkel AG, transportbedrijf in Hagen. Tijdens het bombardement op Hagen op 1 oktober 1943 waren mijn vader en Cor samen. Cor werd tijdens dit bombardement gewond en heeft in een ziekenhuis vlakbij Hagen gelegen. Achternaam van Cor weet mijn vader niet. Alleen dat hij uit Apeldoorn kwam en samen met zijn vriend Cees was.
Informatie hierover graag naar:

M.A. Alers- Brugman
Edisonstraat 62
3817 VP Amersfoort
tel: 033 - 4651094
email: REMOVEalerspl@REMOVEplanet.nl
 


Mijn naam is Anouk ten Zijthoff en ik ben op zoek naar meer gegevens omtrent mijn opa Gerrit Jan ten Zijthoff, geboren 26 februari 1900 in Hengelo en omgekomen in 1945 in Neuengamme. Hij was ingenieur bij Stork in Hengelo. Wie heeft informatie over hem of heeft hem gekend? Alle informatie is welkom.

Anouk ten Zijthoff
email : REMOVEnouk-70-ryan@REMOVEzonnet.nl


Voor mijn vader, die de jaren '42 en '43 als dwangarbeider in Leipzig heeft doorgebracht ben ik op zoek naar adresgegevens. Mijn vader was in Leipzig van 1943 tot mei 1945 en de Lager heette Entenweiher. Hij heeft daar gewerkt in een fabriek die onderdelen maakte voor bommen en als het goed is heette de eigenaar Rudolph Sack.
Mijn vaders naam is Hendrik Quakkelaar, geboren op 13 december 1916 en hij woonde destijds in Hansweert, Zeeland.
Ik hoop dat ik op deze manier aan het adres van het lager geholpen kan worden en eventuele andere informatie. Dit in verband met een bezoek aan Leipzig en de plek waar hij tewerk gesteld was.
Mijn vader is 86 jaar en dus dringt de tijd!
Bijvoorbaat hartelijk dank,
Vriendelijke groeten,

Ineke Blom-Quakkelaar
Damstraat 73
4401 AK Yerseke
REMOVEreni@REMOVEzeelandnet.nl


Jan Joosten (geb.1923 Amsterdam) zoekt Piet Slootmans en Dick Blanken waarmee hij werkzaam was in Berlin - Reinickendorf (machinefabriek) van aug.1942 tot dec.1943. Andere namen Jan Vonk - Guus Biekman - Hans Schuurman - Albert Vooren - Dirk Doorenstoter en Max of Hans Smit. Daarna is Jan in Minden terecht gekomen waar Joop Ligt (Licht?) zorgde dat Jan en Dick Blanken aan kleding kwamen dmv verkoop boter en kaas. Joop Ligt zat toen in Vereinhaus Minden.
Verder zoekt Jan een grote groep Rotterdammers waarvan hij de namen niet meer kent. Ze waren eind 1944 opgepakt bij een grote razzia en met een rijnaak naar Duitsland vervoerd waar ze terecht kwamen in Rinteln en aan de spoorlijn moesten werken. Jan was toen werkzaam bij een bakkerij te Eisbergen en hij is 2x per week naar hen broodbonnen gaan brengen, lopend 7km verderop te Rinteln. Piet Beekmans zoekt hij ook die hij heeft gekend te Eisbergen. Jan heeft verder nog moeten werken in een molkerie te Frille, ook in de buurt van Minden. Wie Jan Joosten heeft gekend kan contact opnemen via emailadres: REMOVErlbouman@REMOVEhotmail.com


Ik ben op zoek naar personen die in de periode 1940-1945 in Berlijn bij DKW (Auto Union) als dwangarbeider hebben gewerkt. Dit om mijn internetsite (www.vanbaasbank.nl) ter ere van mijn vader Bernardus (Ben) van Baasbank te complementeren. Op deze site staan een tiental foto's geplaatst van maten van mijn vader tijdens de terugtocht van Berlijn naar Nederland (Den Haag).
Ik zou graag in kontakt komen met personen die op de foto's staan afgebeeld.
Ook verhalen en belevenissen zijn bij mij van harte welkom.

Enige info: In 1940 is mijn vader betrokken geweest bij het opblazen van de IJsselbrug bij Zutphen en zijn sergeant was de later bekende komiek Wim Wama. Verder is mijn vader betrokken geweest bij het Nederlands Voetbalelftal in Berlijn alwaar hij dit team "trainde".

Op de internetsite www.vanbaasbank.nl staat onder het knopje WO II een fotoboek met daarin foto's van de terugreis van dwangarbeiders van Berlijn naar Nederland en foto's van het Duitse Nederlands Elftal.
Graag zou ik reakties willen ontvangen in de vorm van namen en/of gebeurtenissen
 

G. van Baasbank

Telefoon: 06-51816717
E-mail: REMOVEgeorge@REMOVEvanbaasbank.nl
 

Namenlijst