Al drie decennia duurt de juridische strijd rond de voormalige autowerker uit een voorstad van Cleveland, Ohio. Zijn advocaat, John Broadley, zei dat de 88-jarige Demjanjuk mogelijk te ziek is voor de reis naar Duitsland. Hij kan niet zonder hulp opstaan uit een stoel, zei Broadley. Demjanjuk zegt dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in het sovjetleger diende, in 1942 door de Duitsers werd opgepakt en vanaf dat moment krijgsgevangene was.

Demjanjuk werd geboren in Oekraïene en werd in 1986 uitgezet naar Israël. Het Amerikaanse ministerie van justitie geloofde dat hij de sadistische bewaker bijgenaamd Ivan de Verschrikkelijke uit Treblinka was. Maar het Israëlische hooggerechtshof liet hem vrij, omdat bewijs boven water kwam dat een andere Oekraïener Ivan de Verschrikkelijke was.

Demjanjuk kreeg vervolgens zijn Amerikaans burgerschap, dat hem in 1958 werd verleend, terug. Maar het Amerikaanse ministerie van justitie heropende de zaak, op grond van bewijs dat hij een andere nazi-bewaker was. Ook dreigde het ministerie met deportatie, omdat Demjanjuk bij aankomst in de VS in 1952, en opnieuw in 1958, valsheid in geschrifte pleegde. Het hooggerechtshof weigerde onlangs Demjanjuks beroep tegen de dreigende uitzetting in behandeling te nemen.

Duitse aanklagers zeggen dat Demjanjuk bewaker was in het concentratiekamp Sobibor in Polen. Daar was hij volgens de Duitse justitie mogelijk medeplichtig aan de moord op 25 duizend joden uit Duitsland, Polen en Nederland.