McGee wil facsimiles van kranten uit de nazitijd tot en met het einde van de Tweede Wereldoorlog uitgeven. Ze worden voorzien van verklarende aantekeningen. In het nummer van 1 maart 1933, kort nadat Adolf Hitler in Duitsland aan de macht was gekomen, staat een foto van de brand in de Rijksdag, waarvoor de Nederlander Marinus van der Lubbe later ter dood werd veroordeeld. „Moord, terreur, vuur en vernietiging: dat zijn de verschrikkelijke zaken die die fanatieke partij (de communisten) nalaat", schrijft nazipropagandaleider Joseph Göbbels in een commentaar op de voorpagina. Hij kondigt „meedogenloze en drastische maatregelen" aan.

Het ministerie van Financiën van de deelstaat Beieren, dat de rechten op alle publicaties van de belangrijkste nazi–uitgeverij bezit, beval deze week alle exemplaren van de herdrukte krant uit de Duitse kiosken te verwijderen. Ook voor toekomstige herdrukken is daar geen plaats. De Beierse regering zei bezorgd te zijn dat slachtoffers van de nazi’s zich door de uitgave gekwetst voelen. Neonazi’s zouden er bovendien misbruik van kunnen maken.

De voorzitter van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, Charlotte Knobloch, zei de heruitgave van de nazikranten te steunen. Zij hoopt wel dat kopers ook de aantekeningen bij de tekst lezen. „Als overlevende van de oorlog betekenen deze teksten voor mij veel meer dan alleen maar interessante historische documenten. Zij maken deel uit van een schokkende realiteit die ik me nog nog steeds kan herinneren", zei Knobloch.
bron: www.reformatorischdagblad.nl