17262469030_75726591ee_b

Justitie in Duitsland staakt de vervolging van een 93-jarige oud-SS-commandant voor zijn rol in een massaslachting in Italië in 1944. De man, Gerhard Sommer, is dement en is daardoor ongeschikt om terecht te staan, zo liet justitie donderdag weten.

De massaslachting vond plaats op 12 augustus 1944 in Sant’Anna di Stazzema. De SS doodde in de Toscaanse plaats 560 Italianen, onder wie veel vrouwen, kinderen en bejaarden als reactie op activiteiten van het Italiaanse verzet.

Sommer is in Italië tot levenslang veroordeeld, maar Duitsland levert geen onderdanen uit. Als hij wel terecht had kunnen staan, had hij zich voor 342 gevallen van moord moeten verantwoorden.

Overlevenden en nabestaanden hadden een procedure aangespannen om justitie in Duitsland alsnog tot vervolging te dwingen. Het gerechtshof in het Duitse Karlsruhe besloot in augustus vorig jaar om Sommer te vervolgen. Dat besluit werd toen als „reusachtig succes” begroet, maar werd donderdag teruggedraaid.

De SS-Untersturmführer Sommer zou de eerste verdachte in Duitsland zijn geworden die vervolgd zou zijn voor zijn rol bij de zwaarste Duitse oorlogsmisdaad in Toscane tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: RD.nl

photo credit: German SS Black Visor cap via photopin (license)