,,Het is frustrerend dat Britten zich concentreren op Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, terwijl ze voorbij gaan aan het ‘Wirtschaftswunder’, de bouw en val van de Berlijnse Muur, de hereniging en een halve eeuw democratie”, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag tegen de Britse pers.

Een groep van 24 leraren heeft de uitnodiging aangenomen en is deze week begonnen aan de rondreis, te beginnen bij de Rijksdag in Berlijn, het parlementsgebouw. Ze worden stevig in de watten gelegd. Het gezelschap is ondergebracht in vijfsterrenhotels. Het snoepreisje kost de Duitse regering ruim 2100 euro per persoon.

Oorlogsjaren

Dat geeft aan hoe serieus de Duitsers de zaak nemen. Vorige week klaagde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer tijdens een bezoek aan Groot-Brittanni? al dat veel Britten alleen weet hebben van de jaren 1933-1945, toen Adolf Hitler aan de macht was. Hij wijtte dat vooral aan de media.

Volgens Fischer herkennen jonge Duitsers zich helemaal niet in het beeld dat op de Britse televisie van hun land wordt geschetst. De onderwijzers hebben het uitstekend naar hun zin, hoewel zij ruiterlijk toegeven dat zij de gratis minibar in hun luxe hotelsuite interessanter vinden dan het ‘lesprogramma’. ,,Je krijgt nu eenmaal niet veel douceurtjes in het onderwijs”, aldus leraar Peter Liddell.

Bron: Brabants Dagblad