Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn gisteren bekendgemaakt. Volgens Duitsland heeft Italië het volkenrechtelijke beginsel van de strafrechtelijke onschendbaarheid van staten voor nationale rechters van andere landen geschonden. Die immuniteit vloeit voort uit de soevereiniteit van staten.

Bij het bloedbad van Civitella in Toscane doodde het Duitse bezettingsleger in 1944 203 Italianen. West-Duitsland had in 1961 al een verdrag gesloten over schadevergoeding voor oorlogsmisdaden. Berlijn vreest na de Italiaanse uitspraak van vorige maand voor precedentwerking en nieuwe schadeclaims. Duitse diplomaten vrezen voor een „golf van klachten tegen historisch onrecht” en „wereldwijde rechtsonzekerheid.” Bondskanselier Angela Merkel zei vorig jaar dat Duitsland sinds WO II al 64 miljard euro aan schadevergoeding heeft betaald.

Het Internationaal Gerechtshof is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties en zetelt in het Haagse Vredespaleis. Het wijst bindende vonnissen over geschillen tussen staten en geeft op verzoek juridisch advies aan VN-organen.