Het is voor het eerst dat Duitsland door een onafhankelijke instantie voor het begaan van een misdaad tijdens de Tweede Wereldoorlog is berecht, aldus bronnen bij het hof van cassatie. In 1944 brachten de nazi’s in het Noord-Italiaanse Civitella tijdens een bloedbad 203 mensen om.

Het hof heeft de argumenten van Duitsland, dat het immuniteit geniet tegen aanklachten van privépersonen, naast zich neergelegd. Volgens de advocaat van Duitsland wil Berlijn in geen geval betalen, omdat deze immuniteit door alle landen is erkend waar ooit nazi’s zijn berecht.

Schadevergoeding geëist voor bloedbad WO II
22-10-2008
ROME (AP) – Het hoogste Italiaanse gerechtshof heeft dinsdag beslist dat Duitsland schadevergoedingen moet betalen aan de familie van slachtoffers van een bloedbad tijdens de Tweede Wereldoorlog en hield de veroordeling van een voormalige sergeant in het Duitse leger in stand.

Het Italiaanse hof van cassatie bepaalde dat Berlijn in totaal 1 miljoen euro moet betalen aan negen familieleden van slachtoffers van het bloedbad in Toscane in 1944. Het hof bleef bij een eerdere veroordeling tot levenslang van een voormalige sergeant van een parachutisteneenheid. Hij zou hebben deelgenomen aan de moord op 200 burgers in en rond het Toscaanse stadje Civitella. De inwoners van het stadje werden door Duitse soldaten beschoten uit wraak voor een dodelijke aanval van partizanen.

Het is de eerste keer dat het hof besloot dat Duitsland schadevergoedingen moet betalen en het schept een precedent voor eventuele andere zaken. Lagere rechtbanken in Italië deden eerder wel vergelijkbare uitspraken. In sommige gevallen stelden rechters zelfs voor Duitse bezittingen in Italië te verkopen als de regering weigerde te betalen.

Of Duitsland ook echt zal betalen is nog maar de vraag. Buitenlandse staten genieten immuniteit. Bovendien heeft Duitsland al herstelbetalingen gedaan aan Italië als onderdeel van internationale verdragen.