Op 1 mei 1942 werd zijn vliegtuig tijdens een missie boven Sunderland geraakt door Britse jachtvliegtuigen. Schludecker wierp al zijn bommen af en keerde terug naar Duitsland. Een van de bommen sloeg een muur van de duizend jaar oude St.?Andrewskerk weg maar explodeerde niet. Drie andere bommen in de buurt ontploften wel.


Schludecker (82) zei blij te zijn dat niemand daarbij gewond raakte. Hij kwam er vorig jaar pas achter dat zijn bommen niet op de spoorlijn maar in het dorp waren terechtgekomen. Een plaatselijke geschiedkundige spoorde Schludecker op.


Het gat in de muur van de kerk is omgetoverd in een glas?in?loodraam dat als herdenkingsmonument dient. Een andere bomkrater is nu een eendenvijver. Een brief van de domineesvrouw aan haar zoon in de Britse luchtmacht is te bezichtigen in de kerk. ?De voorzienigheid waakte over ons die ochtend, ons huis staat er nog. Ramen en een heel wat stijlen zijn weg. Het dak ernstig beschadigd, deuren gebroken of kapot, overal glas, we lagen er mee bezaaid in bed, maar we hebben geen schrammetje.?


Bron: Reformatorisch Dagblad