Het landingsvaartuig is een Marinefahrprahm type D van 47 bij 6,5 meter. „Een enorme bak die wel 200 mensen aan boord kon hebben”, aldus woordvoerder Groen van de wrakduikstichting De Roompot. Hij maakte vrijdag de vondst bekend.

De Marinefahrprahm is volgens Groen een van de meest geavanceerde landingsboten die de bezetter had. „Het vaartuig was ontwikkeld om onder meer dienst te doen bij een invasie in Engeland.”

In heel de wereld is geen tweede exemplaar dat nog in zo’n goede staat verkeert als de Marinefahrprahm 920 die in het Veerse Meer op de bodem ligt. De exacte vindplaats wil Groen niet vrijgeven. „Wij willen voorkomen dat er sportduikers naar het wrak gaan en met allerlei objecten naar huis gaan. We sluiten niet uit dat er nog restanten van slachtoffers te vinden zijn.”

De boot is vermoedelijk op 31 mei 1944 op een Duitse mijn gevaren en gezonken. Groen hoopt een naamplaatje en een logboek te vinden, waardoor er meer onderzoek kan volgen naar de herkomst van het schip en wat er exact mee is gebeurd.

Duikers hebben het schip afgelopen zomer aan een inspectie onderworpen. „We hebben er meer dan 300 duikuren in gestoken. Eerst dachten we dat het om een sleepschip ging dat was ingezet bij het dichten van het Veerse Meer. Maar toen we zagen dat het vaartuig drie schroeven had, wisten we dat het om een bijzondere boot zou gaan.”

Bron: www.refdag.nl