Historisch militair kamp.
Op het terrein naast de luchthaven word een historisch militair WO2 basiskamp ingericht.
Ca. 200 historische militaire voertuigen waaronder tanks, pantserwagens, halftracks, trucks, motoren en jeeps zijn evenals authentieke tenten gestationeerd op het kamp.

Battlefieldtour
Op donderdag wordt door deze voertuigen een Battlefieldtour door Noord Drenthe gereden door de gebieden waar de Fransen in de tweede wereldoorlog zijn geland.

Verzamelpunt.
Op vrijdag 18 mei gaan alle militaire voertuigen via verschillende routes naar het verzamelpunt Baggelhuizen bij Assen, waar ze om ca. 13.00 uur worden verwacht.
Hier worden enkele demonstraties gegeven door verschillende groepen en voertuigen.

Ceremonie.
Bij het SAS monument aan de Vaart in Assen wordt om 15.00 uur een herdenkingsceremonie gehouden, geleid door Lt.Kol. J.H. Jansen. Hierbij worden de 33 gesneuvelde SAS parachutisten herdacht.
Bij deze ceremonie zullen o.a. Franse SAS veteranen en de Franse militaire Attach? naast B.en W. van Assen en enkele hoge officieren aanwezig zijn. De ceremonie wordt begeleid door de JWF kapel. Als decor zullen enkele authentieke SAS jeeps opgesteld staan.

Parade.
Na de toespraken en kranslegging zullen alle ca. 200 deelnemende voertuigen, inclusief tanks en pantservoertuigen in een parade langs het monument rijden in de richting van het centrum van Assen. De parade wordt muzikaal begeleid door de MacDowell Pipe band en door het Reunie Orkest der Artillerie. In de voorste jeeps zullen de veteranen meerijden.
Memorial Flight.
Na de ceremonie zullen enkele historische vliegtuigen in formatie laag overvliegen. De Memorial Flight wordt uitgevoerd door o.a. de Seagull Formation, de Ryan, de Fairchild, de tweedekker uit 1941 de Bucker Jungman, en nog enkele vliegtuigen.

Defil?.
Op het koopmansplein wordt het defil? afgenomen door o.a. de Franse veteranen en de loco burgemeester van Assen. De colonne vervolgt de route door de stad en gaat via het Zeyerveld, waar de vliegtuigen voor de Memorial Flight nog eens laag over komen vliegen, naar het basiskamp in Eelde.

Open dag.  Op zaterdag 19 mei is de publieksdag op en nabij het vliegveld Eelde.

Historisch militair basiskamp.
Aan de noordzijde van het vliegveld is een WO2 basiskamp ingericht.
Hier is te zien hoe de soldaten bivakkeerden in de oorlog en welke materialen zij daarbij gebruikten. Er wordt uitleg gegeven over de gebruiksartikelen en de wapens uit de oorlog.

Uniformen.
De verschillende geallieerde legers zullen vertegenwoordigd zijn, dit zal vooral duidelijk worden door het verschil in de originele uniformen en wapens die gedragen worden.
De uniformen die de deelnemers dragen zijn o.a. van:
De Franse SAS, de Britisch Airborne “Pegasus”, de Canadese, Britse en Poolse infanterie, de Amerikaanse Tank divisie, de Amerikaanse 101ste en 82ste  Airborne en US infanterie.
Naast de militaire uniformen wordt ook burgerkleding uit de periode ’40-’45 geshowd.

Militaire voertuigen ’40-’45.
Bij de ruim 170 militaire voertuigen, uit binnen en buitenland, die geshowd worden zijn een paar zeer bijzondere exemplaren. De voor iedereen bekende Jeep zal in veel variaties aanwezig zijn net als de GMC-Truck.
Specialer zijn de 6 Sherman tanks en b.v. de enige in zijn soort nog rijdende pantserwagen de Staghound. Naast de vele andere pantser-rupsvoertuigen en de unieke Engels/Canadese trucks is er een Duitse Kettenkrad, en het grootste Amerikaanse kanon in ’45 de “Long Tom”.

“Vredesvoertuigen”
Bij deze groep voertuigen van na 1945 is o.a. de beroemde Nederlandse pantserwagen, de YP 408 te zien.
De 43ste Mechanische Brigade uit Havelte is aanwezig met het modernere materiaal waaronder de enorme Leopard tank en de laatste aanwinst de Fennek verkenning- pantserwagen.
De infostand van Defensie zal graag uitgebreid uitleg geven over hun taken en inzet.

WO2 vliegtuigen.
Er zullen een aantal vliegtuigen uit WO2 te bewonderen zijn, waaronder de RYAN en de bijzondere Piper L4-H. Dit toestel is in ’44, tijdens de D-day landingen in Normandie, met een LTC landingsboot op het strand gezet, waar hij in elkaar is gezet en onder vijandelijk vuur van het strand is opgestegen.   Als verkenningstoestel heeft hij vele strijdtonelen gezien.

De Historische Nederlandse Veldartillerie.
De Veldartillerie, twee antieke kanonnen getrokken door een span van elk vier “Groninger trekpaarden”, zal een indrukwekkende show laten zien.
Dit soort kanonnen werden door het Nederlandse leger op 10 mei 1940 door de moedige Nederlandse soldaten gebruikt in de verdediging van ons land tegen de binnenvallende Duitse overmacht met hun veel beter uitgerust leger.

Muziekkorpsen.
De dag word muzikaal omlijst door de MacDowell Pipes and Drums en het 35 man sterke Reunie Orkest der Artillerie.

Parachutisten worden in twee sticks boven het vliegveld gedropt met de vlag van de vrije Fransen, waarna deze wordt aangeboden aan de aanwezige Franse veteranen.

Re-enactment
Er wordt een demonstratie gegeven van een gevechtsscene door de groep LHGH met originele wapens en authentieke SAS jeeps uit de tweede wereldoorlog. De dag word afgesloten met een parade van alle deelnemende voertuigen.
Entree voor zaterdag 19 mei is € 5,- .
Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis.


Download hier het programma in pdf


Download hier een voertuigenreportage in pdf