Daarop gaf Graf von Zeppelin hem toestemming een eigen afdeling binnen het bedrijf te beginnen.
De Duitse luchtmacht gebruikte tijdens de Eerste Wereldoorlog gevechtsvliegtuigen die waren ontworpen door Dornier. Na de oorlog kreeg hij de volledige zeggenschap over zijn vliegtuigfabriek. Die leverde in de jaren twintig veelgebruikte watervliegtuigen en kwam in 1929 met de Do X, toen het grootste passagierstoestel ter wereld met 169 zitplaatsen. Het bleek te duur voor een lang leven.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de Luftwaffe beschikken over een bommenwerper van Dornier. Na de oorlog mocht Duitsland van de geallieerden geen vliegtuigen meer bouwen en begon Dornier een fabriek in Spanje. Toen het verbod was opgeheven, ging hij in 1955 produceren bij M?nchen. Daar kwamen onder meer lichte transportvliegtuigen, helicopters en kleine passagiersvliegtuigen uit de hallen.
De leiding van het bedrijf bleef tot 1981 in familiehanden. Toen trad de zoon van de luchtvaartpionier, Claudius Dornier, terug.
Daimler-Benz
In 1985 kwam een meerderheid van de aandelen in handen van Daimler-Benz. Dat autoconcern was druk bezig met expansie in de luchtvaart en zou later ook de Nederlandse vliegtuigbouwer Fokker overnemen.
De aspiraties van Daimler liepen uit op een fiasco. De luchtvaartdivisie leverde alleen maar verliezen op. Het concern verkocht Dornier in 1996 voor een habbekrats aan Fairchild, Amerikaans fabrikant van vliegtuigen voor regionaal verkeer. De combinatie kwam drie jaar later in handen van de Duitse verzekeraar Allianz en de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton, Dubilier & Rice.
De nieuwe aandeelhouders zorgden voor een schuldenregeling en vers kapitaal om nieuwe modellen te kunnen ontwikkelen. Het paradepaardje moest de FD728 worden, een toestel met zeventig ? tachtig zitplaatsen. Fairchild Dornier investeerde er fors in. Het bedrijf kreeg orders voor 125 vliegtuigen en opties voor nog eens 164, maar kwam voor de eerste vlucht van het type in onoverkomelijke financi?le problemen. Dat lag mede aan de straffe tegenwind in de luchtvaart na de terreuraanslagen van 11 september 2001.
Faillissement
Fairchild Dornier moest in april 2002 faillissement aanvragen. Het bedrijf had toen 4300 werknemers. Ruim een jaar later gloorde er toch weer enige hoop voor de 728 toen de Chinese investeringsmaatschappij D?Long International Strategic Investment Company het programma overnam. Dat bedrijf ging echter vorig jaar zelf ook failliet. Pogingen een andere financier te strikken, mislukten. De 728 had enkele miljoenen moeten kosten.
Op de veiling brachten de twee prototypes samen 25.000 euro op. Het ene exemplaar ging voor 19.000 euro naar het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart. Het minder complete tweede toestel ging voor 6000 euro naar de 68-jarige Gotthard Gr?ll. ?De drang om te bieden kwam zomaar uit mijn buik?, verklaarde de gepensioneerde. Hij weet nog niet wat hij met het vliegtuig gaat doen. ?Misschien geef ik het als speeltuig aan een kleuterschool.?
Bron: Brabants Dagblad