,,Dan moeten we alsnog het schaamrood op de kaken krijgen”, schrijft Donner donderdag in een opiniebijdrage in Trouw. Alleen Anne Frank Nederlander maken, zou mogelijk in strijd met de Grondwet zijn, omdat andere vervolgde niet-Nederlanders niet alsnog genaturaliseerd worden. Bovendien zou er speciaal voor Anne Frank een wet moeten komen. Ook dat zou strijdig met de Grondwet zijn, voert Donner aan.

Overigens vindt de minister dat Anne Frank allang door assimilatie een Nederlandse geworden was en zij inmiddels een internationaal symbool is. ,,Anne Frank is niet van ons; zij is van de wereld.”

KRO

De KRO had zich sterk gemaakt voor het Nederlanderschap voor Anne Frank omdat ze is genomineerd voor de titel ‘De grootste Nederlander’. De omroep zendt het gelijknamige programma maandagavond uit. Het ministerie van Justitie liet zaterdag ook al weten dat de naturalisatie van Anne Frank volgens de wet niet kan.

De KRO zei donderdag dat de omroep Anne Frank graag de Nederlandse nationaliteit gegund had. ,,Maar het maakt voor ons geen verschil als ze niet officieel wordt genaturaliseerd. Er is nooit sprake van geweest om Anne Frank, door haar niet-Nederlandse status, van de lijst met genomineerden te halen”, liet een woordvoerster van de KRO weten. ,,De opvatting van de minister maakt de verdiensten van Anne Frank voor Nederland er niet minder om. Dat ze hoog zal gaan eindigen, lijkt inmiddels duidelijk”, zei de woordvoerster.

Bron: Brabants Dagblad