De film portretteert het kamp als een voorportaal van de hel in het oosten aan de hand van getuigenissen van overlevenden en concentreert zich op de verschillende wijzen waarop mensen in deze omstandigheden probeerden te overleven.
Op indringende wijze wordt duidelijk wat het heeft betekend om in het kamp Vught gevangen te zijn (2003, 40 minuten).
De documentaire wordt ingeleid met een gesprek met Joost Seelen.

Productie: Zuidenwind Filmprodukties in co-productie met de NCRV.
De video en dvd zijn ook te koop in Nationaal Monument Kamp Vught.

In het vuur van de bevrijding (2005, 55 minuten) gaat over de periode september 1944 tot mei 1945 in de zuidelijke provincies.
Deze waren deels bevrijd, verkeerden deels in een oorlogstoestand en waren afgesneden van de rest van Nederland. In tegenstelling tot Noord- en Midden-Nederland dat op 5 mei 1945 grotendeels zonder oorlogsstrijd bevrijd werd wegens de Duitse capitulatie, vond de bevrijding van Zuid-Nederland plaats na een chaotisch verlopende, soms bloedige oorlogsstrijd.
De documentaire concentreert zich op de ervaringen van de burgerbevolking in deze benauwde en onoverzichtelijke periode.

Zeven ooggetuigen vertellen op een bewogen manier over deze zo roerige periode die tot op de dag van vandaag diepe sporen in hun leven heeft nagelaten. Hun verhalen worden afgewisseld met uniek archiefmateriaal dat de kijker meesleept in de belevenissen van toen. De NOS zond de documentaire op 5 mei 2006 uit.
Beide dvd’s zijn te koop in Nationaal Monument Kamp Vught.

Regie: Joost Seelen
Productie: Joyce Drosterij voor Zuidenwind Filmprodukties

bron: www.nmkampvught.nl