Een kleine honderd belangstellenden verzamelen zich dinsdagochtend eerst in De Bron, voordat ze in formatie naar de algemene begraafplaats van Werkendam lopen voor de dodenherdenkingsplechtigheid. Onder de aanwezigen zijn familieleden van verzetsstrijders Arie van Driel en Kees van de Sande, die aan het eind van de oorlog terechtgesteld werden in Fort De Bilt in Utrecht.

Beide families zijn zaterdag naar een herdenkingsbijeenkomst in Fort De Bilt geweest. „Dat was heel indrukwekkend", zegt Jacobus van Driel, neef van de verzetsstrijder. „We hebben de bunker gezien waar hij vast heeft gezeten. En de plaats waar hij gefusilleeerd is. Samen met 152 anderen." Jacobus van Driel heeft zijn oom niet bewust gekend. „Hij heeft me wel leren lopen", weet hij.

Leerlingen

Aan andere tafels in De Bron zitten leerlingen van vier Werkendamse basisscholen, die zo dadelijk een bloem gaan leggen bij de graven van de geallieerden, die op de algemene begraafplaats begraven liggen. De 12-jarige Margriet Klop van Het Baken weet niet precies waarom. „Daar ligt een of andere soldaat. Het heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog en dodenherdenking", zegt ze.

Marco Barneveld (12) van de Burgemeester Sigmundschool is beter op de hoogte. „De bloemen zijn voor gestorven soldaten die ons probeerden te bevrijden", meldt hij. Of hij dodenherdenking belangrijk vindt? „Ja, best wel. We leven nu in vrijheid. Dat moet je herdenken."

Even later trekt de stoet naar de algemene begraafplaats, om zich op te stellen bij de graven van Van Driel en Van de Sande en de gesneuvelde geallieerden. Na twee minuten stilte en de Last Post door ??n trompetter leggen burgemeester Henk Hellegers en gemeenteraadslid Gerard Paans samen een krans op de graven van de verzetsstrijders. Als ook de families en de schoolkinderen bloemen hebben gelegd, zingen de aanwezigen twee coupletten van het Wilhelmus. Martin Klop (12) kan het volkslied moeiteloos meezingen. „Ik ken het van de kerk", zegt hij. Martin vindt de dodenherdenking heel belangrijk. „Die soldaten kenden ons niet en hebben toch hun leven voor ons gegeven", verklaart hij.